1785. szeptember 23.

Megszületett Per Georg Scheutz svéd jogász, nyomdász, újságíró, műfordító és feltaláló, aki fiával együtt megépítette Charles Babbage differenciálgépének egy egyszerűsített változatát. A tizennégy számjegyet használó, táblázatok készítésére, nyomtatására is alkalmas gép másolatát az angol kormány használta az anyakönyvi irattárban.

 

Scheutz
Forrás: computerhistory.org

calculator
Forrás: Wikipedia

Előzmények

  • 868. május 11.

    Erre a napra datálják a világ legrégebbi fennmaradt teljes nyomtatványának elkészültét. A mahajána mitológia forrásának számító fadúcos táblanyomatot, a Gyémánt Szútrát egy barlangkönyvtárban 1900-ban egy taoista szerzetes fedezte fel, tőle sok más irattal együtt Stein Aurél kapta meg 1907-ben.

  • 2009. március 24.

    Suw Charman-Anderson kezdeményezésére első alkalommal ünneplik meg az Ada Lovelace Napot. Augusta Ada King (sz. Byron) Lovelace grófnő (1815–1852) főként arról ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott.