Szeptember 22.: a világháló ünnepe

Hirdetés


Szombaton lesz a OneWebDay, az internet nemzetközi napja, melyet a szervezők a célból hoztak létre, hogy a világon az emberek egy pillanatra álljanak meg, s gondolkodjanak el arról, hogy vajon milyen módon is változtatta (változtatja) meg életüket az egész világra kiterjedő számítógépes hálózat.

Susan Crawford, a Michigani Egyetem kiberjoggal foglalkozó oktatója, az egyik szervező szerint mind a pozitív hatásokat, az életünkben kiélvezett könnyebbséget figyelembe kell venni ez alkalommal, mind pedig az új fenyegetéseket – például az internetes bűnözést vagy a kiberháborúk lehetőségét – mérlegre kell tenni egy ilyen napon, s nem szabad megfeledkezni azokról a helyekről sem, ahol nem hogy nem érvényesülnek az internet áldásos hatásai, hanem épp ellenkezőleg, a világháló az elnyomás új eszközeként funkcionál. Véleménye szerint az internet a most felnövő generációk számára központi kérdés, s a jelenlegi döntéshozók felelőssége, hogy ez az eszköz a szabadságot és a humanitást szolgálja, ezért ezt a napot az internet által nyújtott pozitív értékek – Wikipedia, blog stb. – népszerűsítésére kívánják felhasználni. New Yorktól Etiópiáig olyan eseményeket szerveznek, melyek az internet pozitív hatásait igyekeznek bemutatni.

Az események döntő többsége természetesen online módon is megfigyelhető, ezért a szervezők az internetes világnap és a közreműködő Internet Society honlapjának követésére buzdítják az érdeklődőket.

Azóta történt