Szénnanocsövekkel hűtenék a chipeket szegedi kutatók

A világ egyik legjobb hővezetőjének tartott szénnanocsövek gyakorlati alkalmazási lehetőségeit vizsgálja több világhírű külföldi egyetem partnereként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatócsoportja – közölte az oktatási intézmény. A kutatás sikere lendületet adhatna a mikroelektronikai iparnak, hiszen a szegmens egyik legnagyobb problémája az egyre növekvő hőtermelés. A nemzetközi projektben részt vevő kutatók a felesleges hő elvezetését a drága hagyományos hűtési megoldások helyett szénnanocsövekkel kívánják megoldani.

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai tanszéke finn, svéd, belga és spanyol egyetemek, valamint kutatóintézetek partnereként vesz részt az Európai Unió Thermal Management with CNT Architectures (THEMA-CNT) elnevezésű projektjében. A nemzetközi kutatás célja a világ egyik legjobb hővezetőjének tartott szénnanocsövek alkalmazásával a félvezetőipar mai technológiáihoz könnyen illeszthető és ipari méretekben is megvalósítható hűtési módszerek kidolgozása.

„Elméletileg a szénnanocsövek a világon ma létező legjobb hővezetők közé tartoznak, a gyakorlatban ugyanakkor még nincsenek olyan működő módszerek, melyek ezt a kiváló tulajdonságot hasznosítani tudnák. A mikroelektronikai iparnak azonban égető szüksége lenne a technológia gyakorlati alkalmazására, hiszen a chipeket, memóriákat, processzorokat, LED-es fényforrásokat gyártó ágazat egyik legnagyobb problémája, hogy az eszközök – méretük csökkenése miatt – egyre több hőt termelnek, ami gátolja a hatékony működést. A hagyományos hűtési megoldások, így például a réz hűtőbordák pedig drágák és bizonyos teljesítménysűrűség fölött kevésbé hatékonyak” – magyarázta Dr. Kukovecz Ákos, az SZTE egyetemi docense, a kutatás egyik vezetője.

A THEMA-CNT projekt egyik résztvevője az amerikai ON Semiconductor chipgyártó, így a kutatás eredményei gyorsan eljuthatnak majd az alkalmazási fázisba: a kutatók szerint az első szénnanocsöves hűtésű rendszerek a nagy teljesítményű kapcsolóelemek, tápegységek, szabályozók köréből fognak kikerülni, melyeket leginkább a járműgyártás, a világítástechnika és telekommunikációs ágazatok használnak.

Azóta történt

Előzmények