Szénerőművek szolgálják ki a második legnagyobb bitcoinbányász-régiót

Kazahsztán lett a világ második legnagyobb bitcoinbányászati régiója, azonban az ehhez szükséges energia nagy részét szénerőművek adják.

Miután Kína lecsapott a kriptoiparra, a bányászok költözése egyes régiók számára egyelőre „áldás”, mások számára inkább átok.

Hirdetés

Mostanra nagyjából körvonalazódott, hogy mely országokba tevődött át a bitcoinbányászat – az már nem titok, hogy a legnagyobb bitcoinbányász Amerika lett.

A Cambridge Centre for Alternative Finance szerint megvan a második legnagyobb régió is: a 19 milliós Kazahsztán. Itt azonban súlyos gondokat okozott a bányászat energiaellátás és importok terén.

Az országban az elektromosság nagyját széntüzelésű erőművek termelik, a kormányzati becslés szerint a teljes áramtermelés 8 százalékát kriptobányászok használják el a régióban. Számokban egy 1,2 GWt-t jelent a szürkebányászat, 600 MWt-t a fehérbányászat terén. A szürkén működők egy része legálissá válna, de aggódnak a következő hónapokban várható adóktól.

A jelentések szerint az ország kormánya egyelőre nem döntött arról, hogy mit tegyen a helyzettel, de a hivatalos tájékoztatás szerint még az év vége előtt cselekedniük kell, tovább nem halogathatják a kérdést. A regisztrálatlan bányászok áramellátását valószínűleg korlátozzák majd első körben.

Azóta történt

Előzmények