Szemez az ARM-mal az NVIDIA?

A Bloomberg úgy tudja, hogy a SoftBank, eladásra jelölt üzletágára máris van egy érdeklődő.

Hirdetés

A hónap közepén írtunk arról, hogy megválhat az ARM-tól a SoftBank, és a Bloomberg információi szerint az NVIDIA-t pont érdekli a lehetőség.

Az ARM 32 milliárd amerikai dollárért cserébe lett a SoftBank tulajdona még 2016-ban, és azóta valószínűleg csak nőtt az értéke, tehát mindenképpen zsíros ajánlattal kell előállnia az NVIDIA-nak. Persze sokan kérdezhetik, hogy ebben mi lenne az üzlet, hiszen a zöldek gyakorlatilag mindent tudnak licencelni az ARM-tól, viszont van egy fontos különbség a technológiák megvásárlása, illetve birtoklása között. Előbbi esetben a megrendelő kész szellemi tulajdont kap, mondhatni az ARM jelöli ki az irányt, és mindenki ahhoz igazodik. Persze kisebb-nagyobb módon ettől azért el lehet térni, de radikálisan új, kvázi piacformáló koncepciók kreálására nincs lehetőség. Amennyiben azonban az NVIDIA birtokolná az ARM-ot, akkor meghatározhatnák a fejlesztések irányát is.

A fentiek kapcsán tényleg az a kérdés, hogy van-e egy olyan jövőképe a zöldeknek, pontosabban fogalmazva tudnak-e úgy kezdeni valamit az ARM-mal, hogy az megérjen 40 milliárd dollár körüli befektetést, vagy akár még ennél is több pénzt, hiszen elképzelhető, hogy a SoftBank ennyiért nem adná el a tulajdonát.