Szemet vetett a MediaTek az Intel bérgyártó szolgáltatására

A Santa Clara-i óriáscég ezzel rálelt első igazán komoly partnerére.

Az Intel még az elmúlt év márciusában részletezte az IDM 2.0-t, ami az eredeti Integrated Device Manufacturing modell kiterjesztésének számít. Mint ismeretes a Santa Clara-i óriáscég nemcsak a lapkák tervezéséről, de a legyártásáról is gondoskodik, ugyanakkor a 2.0-s modell ezt kiegészíti a terjeszkedéssel, ami azt jelenti, hogy az Intel IP blokkjai bérgyártónál is készülhetnek, míg a processzormagokat akár a TSMC is gyárthatja, ugyanakkor ezeknél fontosabb, hogy maga az Intel is bérgyártóvá válik.

A vállalat korábban csak kisebb sikerekről tudott beszámolni a stratégiája kapcsán, ami annyira nem meglepő, az efféle üzletágak nem futnak fel nagyon gyorsan, tehát semmiképpen sem szabad rövidebb távon sokat várni. Most azonban bejelentettek egy igazán komoly partnert a MediaTek személyében.

A tajvani vállalat kiegyensúlyozottabbá és rugalmasabbá szeretné tenni ellátási láncát, ami nem rossz stratégia, mert jelenleg igencsak függnek a TSMC-től. Ugyanakkor a világ első számú bérgyártójánál számos piaci szereplő küzd a legmodernebb gyártósorokért, így a reálisan megszerezhető gyártókapacitás egyre drágább, miközben a MediaTek nem igazán nevez olyan piaci szegmensekbe, ahol az extrém módon növekvő költségeket nagy biztonsággal ki tudnák termelni. Ezzel szemben az Intelnél egyelőre hatványozottan kisebb a versenyhelyzet, vagyis a gyártókapacitásért sem licitálnak egymásra a partnerek.

Ebből a szempontból nagyon is logikus más bérgyártó szolgáltatást kihasználni, de arról még nincs pontos adat, hogy milyen lapkák készülhetnek az Intelnél, viszont érdemes kiemelni, hogy az Intel 5G-s részlegének a helyét a MediaTek vette át anno, tehát a megfelelő modemek már egy opciót képeznek, illetve valószínűleg azért majd rendszerchipek is készülnek a Santa Clara-i óriáscég gyáraiban.