Személyazonosítás: pillantás a szemekbe

Egy mély pillantás a szemekbe a jövőben megvédheti a biztonságilag fontos telephelyeket és például leegyszerűsítheti a reptéri bejelentkezéseket. Az új BM-ET330 íriszfelismerő rendszerrel és a BM-DT120 írisz kamerával a Panasonic bemutatta a biometrikus személyazonosítás legújabb generációját. Mindegyik egység azonos elv alapján működik. Felvesznek egy azonosító képet az íriszről, amit két másodpercen belül összehasonlítanak az adatbázisban tárolt írisz-mintázatokkal.

Hirdetés

A Panasonic most első alkalommal mutatta az írisz kód közvetlenül egy kártyán történő tárolásának lehetőségét, amivel biztosítja az adatok „mobil” elérhetőségét. Ez azt jelenti, hogy immár nem szükséges a biometrikus adatok kifejezetten egy adatbázisban történő tárolása. A belépőkártya használható a rendszerbe történő bejelentkezésre, és az azonosítás ezt követően a szokásos módon mehet végbe.


 

Az íriszmintázat felismerése a pontos személyazonosítás legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb módszere. Az emberi írisz mintázata egyedi. Még az ikerpárok egy részénél is eltérő a szem írisze, sőt egy ember két szemének is más-más a mintázata. Az első életév végéig teljesen kialakuló íriszmintázat a későbbiekben – az egyén élete végéig – már nem változik. A hibás felismerés és a felhasználó téves engedélyezésének esélye 1 az 1,2 millióhoz. Az íriszfelismerés ezért az egyetlen biometrikus eljárás, ami alkalmas a nagy adatbázisok alapján történő személyazonosításra. Természetesen a rendszer érzékeli a szemüvegek és kontaktlencsék jelenlétét, és ezek nem zavarják meg a felismerést.

A CeBIT 2005 kiállításon a Panasonic a BM-ET330 íriszolvasó formájában bemutatta a legújabb fejlesztési eredményeit, ami felhasználható a már meglévő beléptető-rendszerek íriszfelismeréssel történő kiegészítésére is. A vizuális információk mellett egy hangkimenettel is rendelkező memóriachip irányítja a felhasználót az íriszkép felvételéhez megfelelő helyzetbe. A kameraegységek mellett különleges adminisztrációs szoftver és akár 5000 felhasználó kezeléséhez elegendő licensz beszerzése lehetséges.

A rendszer már elérhető és számos alkalmazási területen használják. Azonosítás vagy ellenőrzés – ezt maga a vásárló döntheti el. Az íriszfelismerés rugalmassága a napi használatban ebből eredően megnőtt, és ismét tisztán kiemelkedik a többi biometrikus módszer közül. A Panasonic íriszfelismerő rendszerei már itthon is kaphatók.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények