Chip segítségével nyerte vissza a látását

Nagy-Britanniában elsőként egy 88 éves nő kapott bionikus szemimplantátumot.

A Dagenhamból származó nő – a nevét nem közölték – úgynevezett geográfikus atrófiában (sorvadásban) szenved. Ez az állapot az időskori száraz makuladegeneráció (AMD) leggyakoribb formája, amely világszerte emberek millióit sújtja, és a látás elvesztésével járhat – írja tudósításában a The Guardian.

A nő vak bal szeme mögé beültettek egy két milliméteres, új fejlesztésű chipet. Csúcstechnológiájú kamerával ellátott szemüveget kapott, ez rögzíti az előtte lévő dolgokat, majd az erre vonatkozó adatokat elküldte az implantátumnak, mely elektromos jeleket továbbított az agyába.

„Nagyon örülök, hogy én lehettem az elő, aki megkapta ezt az implantátumot, izgatott vagyok, hogy újra élvezhetem majd a hobbijaimat, és remélem, sokan mások is profitálhatnak majd ebből” – fogalmazott a páciens.

A francia Pixium Vision által kifejlesztett Prima System nevű eszközt a nő egy európai szintű klinikai teszt során kapta meg, melyben az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézetének (NIHR) a londoni Moorfields Szemészeti Kórházban lévő kutatóközpontja és a University College London Szemészeti Intézete vett részt. A szakértők szerint az új eszköz reményt adhat az ebben szenvedőknek látásuk visszaállítására.

A mikrochipet a retina közepe alá ültetik be. A páciens a derekán egy kis számítógépet visel, ehhez csatlakozik a videókamera. A chip felfogja a szemüveg által rögzített képsort, és továbbítja a számítógéphez, amely mesterséges intelligencián alapuló algoritmus segítségével dolgozza fel a szemüvegből érkező adatokat és irányítja a szemüveg fókuszát. Ezt a képet aztán a szemüveg infravörös fényként visszasugározza a szemen keresztül a chipbe, ez elektromos jelekké alakítja, melyek a retina sejtjein át eljutnak az agyba. Az agy aztán ezeket a jeleket úgy érzékeli, mint ha természetes látásból származnának.

A sebészi beavatkozás után négy-hat héttel kezdődnek meg a chip aktiválásával a tesztek, majd egy speciális rehabilitációs programon tanítják meg az új helyzet kezelésére, az eszköz használatára.

Előzmények