Széles sávon száguld a France Télécom

Az egy évvel korábbi 4,6 milliárd után 5,3 milliárd euró üzemi eredményt jelentett az első félévre a France Télécom SA távközlési csoport. Az összeg valamivel nagyobb az 5,1 milliárd eurós elemzői konszenzusnál. A nettó profit 2,5-ről 1,1 milliárd euróra esett ugyan vissza, de ehhez hozzátartozik, hogy a tavalyi első félévben a társaság veszteséges lett volna, ha nincs egy 3,3 milliárd eurós egyszeri tétel. A vállalat közleménye szerint az eredmény javulásában az egyik legfőbb tényező a széles sávú internetes szolgáltatások bővülése volt, ezek értékesítése éves viszonylatban 48,5 százalékkal nőtt. A franciaországi hagyományos vezetékes telefonszolgáltatásból származó bevétel 1,1 százalékkal csökkent, ami sokkal kisebb a tavalyi első félévben regisztrált 5,2 százalékos visszaesésnél. Kellemetlen meglepetés viszont, hogy a nettó adósság a múlt év végi 44,2-ről 48 milliárd euróra duzzadt – a növekményből 3,6 milliárd eurót egy számviteli változás okozott.

A széles sáv mellett a France Télécom Orange nevű mobilszolgáltatója is nagyban hozzájárult a nyereség növekedéséhez. A cég árbevétele az egy évvel korábbi 8,6-ről 9,1 milliárd euróra, üzemi eredménye pedig 2,1-ről 2,4 milliárd euróra ugrott. Franciaországban az Orange 3,8-ről 4,1, Nagy-Britanniában pedig 2,8-ről 3 milliárd euróra növelte bevételét, előfizetőinek száma az anyaországban 5,3 százalékkal, 20,4 millióra, a brit piacon 3,7 százalékkal, 13,8 millióra emelkedett.

Az első félévben a kamatfizetés, adózás és leírások előtti nyereség (EBITDA) 8,9 milliárd euró volt, s a France Télécom a jelentéssel egyidejűleg megerősítette prognózisát, amely szerint az év egészére 18 milliárd eurót meghaladó EBITDA-t vár.

Azóta történt

Előzmények