Napi statisztika: Kína éleszti újra a széles sávú net fejlesztését

Az év eleji visszaesés után újjáéledni látszik a széles sávú internet globális fejlesztése, legfőképp a kínai beruházásoknak, az ottani dinamikusan növekvő keresletnek köszönhetően – summázza legfrissebb jelentését az iSuppli piackutató.

Hirdetés

A harmadik negyedévben az előrejelzés szerint a DSL, a kábeles, illetve az üvegszálas internetkapcsolatok esetében az új előfizetések száma 5,8 százalékkal nő, ami 16,5 millió új kapcsolatot jelent. Ez az adat szerény növekedést jelez, mivel az előző negyedévben 6,6 százalékos bővülés volt tapasztalható, az akkor 15,6 millió új előfizetést jelentett, és szám szerint már majdnem annyi az új felhasználó, mint az első negyedévben, amikor 16,7 millióval több kapcsolatot számláltak. A folyamatot elemezve az iSuppli úgy becsüli, a növekedés folytatódik, és a negyedik negyedévben 7,3 százalékkal, 17,7 milliós emelkedéssel számolhatnak.

iSuppli

A második negyedéves lassulást egyrészt azzal magyarázzák, hogy ebben az időszakban mindig visszaesik a bővülés, másrészt az észak-amerikai piac stagnálása okozta. A globális növekedés motorja Kína, nekik köszönhető, hogy kedvezőek a második félév kilátásai: náluk az első negyedévben körülbelül 6 millió, a másodikban körülbelül 5,4 millió volt a bővülés, a harmadik és a negyedik negyedévben várhatóan 5,7-5,7 millió lesz az új előfizetések száma. Ez utóbbi jóslatot igazolja, hogy a kínai kormány áprilisban döntött egy nagyszabású tervről, melynek keretében 22 milliárd dollárt fordítanak az üvegszálas hálózat fejlesztésére, hogy a jövő év végéig több mint 80 millió új végpontot hozhassanak létre (az arányokhoz: az OECD jelentése szerint 2009 december végén az Egyesült Államokban összesen valamivel több, mint 80 millió volt a széles sávú előfizetések száma).

A felmérés arra is rámutat, hogy növekszik a feszültség távközlési szolgáltatók és a kábeltársaságok között: a hang- és adatforgalom nő, de ezt nem követi megfelelő mértékben az internetkapcsolatok sebességének fejlődése.

Azóta történt

Előzmények