Száz dollár büntetés az iPod használatáért

Hirdetés


Forrás: www.davedorman.com

Ha elfogadják Carl Kruger New York-i szenátor javaslatát, akkor a város utcáin a jövőben nem lehet csak úgy felelőtlenül iPodot hallgatni vagy mobiltelefonálni, e tevékenységekért ugyanis 100 dollár büntetés jár majd.

Kruger nyilatkozatában elmondta, hogy választókerületében, Brooklynban, szeptember óta három gyalogos halt meg közlekedési balesetben, mert az elektronikus eszközök elterelték a figyelmüket, s az egyik esetben a szórakozott ember még a figyelmeztető kiáltásokat sem hallotta meg. Kruger ezért egy olyan javaslattal állt elő szerdán, mely szerint tilos lenne bármilyen digitális kütyüt (telefont, lejátszót, játékot stb.) használni akkor, ha a gyalogos átkel az úttesten. „A kormányzatnak kötelessége megvédenie a polgárait” – nyilatkozta Kruger, aki úgy véli, hogy ha az eszközök által megszédített emberek már nem képesek vigyázni magukra és társaikra, akkor ez a feladat az államra hárul. (New York állam volt az első egyébként az Egyesült Államokban, ahol 2001-ben megtiltották az autóvezetés közbeni telefonálást.) A szenátor úgy véli félelmetes, ahogy a New York-i városlakók tömegei mint távirányított droidok tartanak munkába vagy haza az utcákon és a metrókon, fejhallgatóval a fejükön vagy mobiltelefonjaikat használva, miközben körülöttük nagy sebességgel járművek közlekednek. Kruger meg van győződve arról, hogy hamarosan az egész országban szembe kell nézni ezzel a problémával.

A szokatlanul nagy sajtóvisszhangot kiváltó ötlet fogadtatása szinte egyöntetűen elutasító, a legtöbben a „gondoskodó állam” felfogásának szélsőséges példáját látják az elképzelésben. A legnagyobb felháborodással az iPod-rajongók reagáltak, s ahogy egyikük megfogalmazta, bár elismeri, hogy történnek ilyen balesetek, Kruger nagyon messzire megy a személyiségi jogok korlátozásában, s az emberi hülyeséget vagy felelőtlenséget még soha nem sikerült törvényekkel visszaszorítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple