Számítógépes játékkal tanítanak


Egy 2065 nevű számítógépes játékot kifejezetten diákok számára terveztek Chilében. Jelenleg egy kiemelt santiagói középiskolában tesztelik. A játék öt nagy csoportra osztja a vele játszó diákokat, s fel kell építeniük „álmaik világát”, miközben nevelőik alkotják az „ellenséges birodalmat”, hiszen gyerekek az „erkölcstelen tanárok” által felállított „gonosz köztársasággal ” harcolnak. Gabriela Guzma, aki segített a játék fejlesztésében és tesztelésében, úgy vélekedik, a 2065 olyan, mint a SimCity, csak kisebb. „Megengedi a használóinak, hogy a kezükbe vegyék az irányítást. Olyan játékot akartunk előállítani, amelyik szórakoztató. Úgy véljük a kihívások inkább vidámak, mint erőszakosak” – nyilatkozta a BBC-nek.

A játék a santiagói Colegio Altamira, az ország vezető technológiai és fejlesztőközpontjának (melyet Fernando Flores, a Pinochet-rezsim elől az Egyesült Államokba menekült, majd később visszatérő szenátor alapított) fejlesztése. Az alapító Flores szoros barátságban áll Bill Gatesszel, s az intézet célja Chile technológiai lemaradásának mérsékelése, ezt szolgálja az itt folyó oktatás is.

A játék a használata során a vezetői és együttműködési képességeket erősíti, hiszen a különböző szerepek különböző magatartásformákat kívánnak meg a résztvevőktől, s mindezt úgy, hogy a gyerekek nem érzik tanulásnak a folyamatot. Camilo Herrera egy középiskola vezetője legalább olyan lelkes a programmal kapcsolatban, mint diákjai. Úgy véli, a 21. századi, globalizálódott, digitális világra történő felkészítésnek kiváló eszköze egy ilyen közösségi játék. Az általa vezetett iskolát teljesen átszőtte már a digitális kultúra: az egészen kicsikkel is megtanítják a számítástechnika alapelemeit, a nagyobbak rendszeresen használják az internetet, s a szülőkkel való kapcsolattartásnak is bevett módja a világháló kínálta szolgáltatások sora. Az intézmény a saját igényeire alkalmazott egy szabad forráskódú szoftvert, emellett egy külön teremben 24 órás online ügyeletet tartanak fenn a diákokkal való kapcsolattartásra.

Hm…

Azóta történt

Előzmények