Szabadalom a billentyűzettel történő navigálásra

Hirdetés

A weboldalakon való navigáció első számú eszközének ma az egér számít, azonban könnyen adódhatnak helyzetek, amikor praktikusabb a billentyűzettel váltani a linkek között. Ez lehetséges is a legtöbb böngészőprogrammal, és az eljárás annyira magától értetődő, hogy nem is számít védett „technológiának”. Jobban mondva nem számított – eddig.

A Microsoft jegyzi ugyanis azt a 2004 augusztus 31-én kelt, 6 785 865 sz. szabadalmat, amely a billentyűzettel történő navigálást írja le. Eszerint egy billentyű megnyomásával a soron következő linkre ugorhatunk, miközben az aktuálisan kiemelt link valami módon, például egy köré rajzol négyszög segítségével kiemelkedik környezetéből. A zseniális ötlet egy továbbival is kiegészül: a kurzort a le nem töltött képek helyére mozgatva dönthetünk a megjelenítésről.

Míg lassan hozzászokunk, hogy az Egyesült Államokban csaknem minden szabadalmaztatható, a hasonló „technológiákat” látva még mindig nem késő feltenni a kérdést, hogyan alakítandó a szoftverszabadalmak szabályozása Európában. Könnyen lehet, hogy a jövőben a billentyűzettel internetezők illegálisan használják majd a redmondi óriás szellemi tulajdonát.

Azóta történt

Előzmények