Magyarország újra első a spamversenyben

A Symantec közzétette júniusi biztonsági jelentését, illetve összegezték az első félév főbb trendjeit. A legfontosabb megállapítások: egyre növekszik a cégek ellen indított célzott támadások száma, valamint Magyarország júniusban újra „visszavette” első helyét a spameket tekintve.

Hirdetés

A Symantec mérése kimutatta, hogy globálisan az elmúlt 6 hónapban a célzott támadások 30 százaléka (naponta 58) a 250 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalatok ellen irányult. A korábban kiadott Internetbiztonsági Tanulmányban ez az arány jóval kevesebb, 18 százalék volt 2011. december végén. Az első félévben a célzott támadások száma naponta tovább nőtt legalább 24 százalékkal, átlagosan 151 támadást blokkoltak minden nap májusban és júniusban. A több, mint 2500 munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatokat érik továbbra is legnagyobb számban a támadások, átlagosan 97 naponta.

Teasdale Harold, a Symantec magyarországi ügyvezetője így értékelte a jelenséget: „Összefüggés figyelhető meg a kisvállalatokat érő támadások növekedése és a nagyvállalatokat célzó támadások számának esésében: olyan, mintha a támadók forrásaikat közvetlenül az egyik csoportról a másikra térítenék át. Elképzelhető, hogy a támadók ugródeszkaként használnak egy szervezetet egy másik vállalat megtámadásához, azonban senki nem akarhatja, hogy vállalata legyen a leggyengébb láncszem. Az információ hatalom, a támadók pedig tisztában vannak ezzel, hogy a sikeres támadások jelentős anyagi haszonnal járnak. A szellemi tulajdonhoz való hozzáférés és a stratégiai intelligencia hatalmas előnyt biztosít számukra a piaci versenyben” – mondta a cégvezető.

Iparágakat tekintve a védelmi ipar volt a legcélzottabb iparág az első félévben, átlagosan 7,3 támadással naponta – ezek az összes célzott támadások 45 százalékát tették ki. A kémiai és gyógyszeripar, valamint a feldolgozó ágazat megtartotta második és harmadik helyét. Ezek a célpontok a teljes figyelem csak kisebb szegletét kapták 2011-ben, idén a kémiai és gyógyszeriparnál a célzott támadások számát tekintve minden ötödik, míg a feldolgozóiparnál minden tizedik támadás bizonyult célzottnak.

Magyarország a spamkirály

A havi jelentés országonkénti bontásban közzétett adatai szerint Magyarország lett június legtöbb spammel fertőzött országa, a kéretlen levelek aránya magasabbnak bizonyult a globális átlagnál (66,8), nálunk 74,3 százalékot mértek. Szaúd-Arábia szerezte meg a második helyet júniusban, itt ugyanis a kéretlen levelek aránya 73,9 százalék volt, ez az arány Oroszországban 71,1 százalék, Brazíliában 71 százalék volt.

Hollandia tudhatja magáénak az adathalászok legcélzottabb országának címét júniusban is, hiszen minden 54,4 levélből egy adathalász programmal volt fertőzött. Ezzel megelőzte Dél-Afrikát, ahol minden 170,9 e-mailből egyet blokkoltak.

Az elektronikus levelek útján szétküldött támadások terén júniusban Hollandia vette át a vezető szerepet, mivel földrajzilag náluk volt a legmagasabb a kártékony programokat tartalmazó e-mailek száma: minden 48,6 levélből egy tartalmazott vírust. Magyarországon ez az arány 359,9 levélből egy volt.

Azóta történt

Előzmények