Svájci pofon a kiadói iparnak

A svájci kormány egy független szakértői csoportot kért fel nemrég, hogy mérjék fel az illegális internetes letöltés hatását az adott iparágakra. A hatásvizsgálatra azért volt szükség, hogy eldönthessék: kell-e módosítani a letöltést szabályozó törvényeket. A jelenlegi szabályozás hasonló a magyarországihoz: a magánhasználatra történő letöltést nem büntetik.

Hirdetés

A kutatás eredményeinek ismeretében a kormányzat szerzői joggal foglalkozó testülete úgy döntött, hogy maradhat a régi szabályozás, ugyanis az adatok szerint azok, akik letöltenek illegális tartalmakat az internetről, nem költenek kevesebbet az adott típusú tartalmak megvásárlására, mint azok, akik mellőzik a letöltést.

A holland cég által készített jelentés szerint a 15 évesnél idősebb svájciak harmada tölt le zenét, filmet vagy játékot illegálisan az internetről, ám arra nem találtak bizonyítékot, hogy a kiadók bevételei jelentős mértékben csökkentek volna emiatt, sőt bizonyos szegmensekben bevételnövekedés is tapasztalható. Egy másik aspektusát is megvizsgálták a kérdésnek, és azt találták, hogy az illegális zenéket letöltők gyakrabban járnak koncertekre, a kalózjátékokat letöltők pedig sűrűbben vásárolnak legális szoftvert, mint azok, akik kerülik a kalózkodást.

Az említetten kívül még több mint 20 kutatás eredményeit elemezték, és arra jutottak, hogy:

  • nem mutatható ki jelentős károkozás a kalózkodás következtében, a szórakoztatóipar bevételei az ezredforduló óta folyamatosan növekednek
  • az államnak az információszabadságot kell elsősorban biztosítania
  • a szerzői jogi törvény szigorítása aránytalan intézkedés lenne, látható eredményeket nem hozna, az állam számára gazdaságtalan, veszteséget termelő intézkedés volna

A következtetéseket levonva a szakértők kijelentették, hogy a szerzői jogi törvény módosítására nincs szükség, inkább a szórakoztatóipari szereplőknek kell alkalmazkodniuk az internet teremtette helyzethez.

Azóta történt

Előzmények