Még az idén megjelenik a szupergyors USB 3.0

Hirdetés

A Nikkei üzleti lapkiadó vállalat technológiai hírportáljának információi szerint még az idén birtokba vehetjük az első szupergyors USB-vel felvértezett PC-ket. Az iparág szakembereinek véleményére alapozva a TechOn! magazin úgy számol, 2009 végére kerülhetnek le tajvani PC-gyártók műhelyeiből az első USB 3.0-ás csatolóval készült személyi számítógépek, az átviteli szabvány tömeges implementációjára azonban 2010 első feléig biztosan várnunk kell.

A SuperSpeed USB, közismertebb nevén az USB 3.0 specifikációjának egy változata már tavaly nyár óta elérhető, a teljes dokumentációt november 17-én mutatta be az USB Implementers Forum a kaliforniai San Joséban megrendezett SuperSpeed USB Developers konferencián, idén májusban pedig egy részletesebb szabványismertetőre is sor került Tokióban.

A SuperSpeed USB 3.0 az ígéretek szerint 4,7–4,8 Gb/s sebességet biztosít majd, s ez tízszerese lenne a jelenleg leginkább elterjedt USB 2.0 480 Mb/s-os maximális képességének. Ez azt jelenti, hogy (egy  összehasonlító mérés szerint) egy 25 gigabájtos HD-film másolása az USB 1.1-et használva több mint kilenc óra, illetve az USB 2.0-val 14 perc lenne, addig az USB 3.0 mindezt 70 másodperc alatt végezné el. S ezekből az adatokból az is kiderül, hogy bár a tízszeres sebességnövekedés igaz, de a közel 5 Gb/s csak bizonyos körülmények között lehetséges, az átlagos sebesség feltehetően 3 Gb/s körül van – ám ez sem rossz eredmény.

A japán NEC Electronics nagyvállalat már a tömegtermelést készíti elő: a cég úgy tervezi, szeptemberben havi egymillió USB 3.0-ás chipet gyárt le üzemeiben, így 2010-re 26 millió, 2011-re 140 millió, 2012-re pedig már 340 millió PC-be kerülhet az új átviteli szabványból.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények