Süketel az Apple

Hirdetés

Egy louisianai férfi szerint halláskárosodást okozhatnak az Apple iPod zenelejátszói, s ezért pert indított a vállalat ellen – jelentette az AP. A hajdan Mac számítógépeiről, ma már inkább az iPod márkanévről ismert cég eddig 42 millió ilyen készüléket adott el a brand 2001-es premierje óta, ebből 14 milliót csak az elmúlt negyedévben. A beadvány szerint a lejátszók 115 decibelnél is nagyobb hangnyomás leadására képesek, ami már napi félperces zenehallgatás esetén is halláskárosodást okoz.

A csoport nevében indított perben az egyelőre magányos felperes meghatározatlan összegű kártérítést követel, és azt szeretné elérni, hogy az iPodokat tegyék fülkímélőbbé. Az eset különlegessége, hogy a férfi nem saját egészségkárosodása miatt citálta bíróságra a céget – arról ugyanis nincs szó, hogy halláskárosodást szenvedett volna tavaly vásárolt lejátszója használata miatt –, csupán a potenciális lehetőséget kívánja megszüntetni.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a pert, szakértők szerint azonban az iPod semmivel sem járul hozzá jobban a hallás megromlásához, mint más hasonló készülékek. A vállalat egyébként minden lejátszóján feltünteti, hogy az tartós halláskárosodást okozhat, ha nagy hangerő mellett használják a fülhallgatókat. A beadvány szerint viszont Franciaországban is arra kötelezték céget, hogy korlátozza az iPodok teljesítményét 100 decibelre, ráadásul a fülbe dugható fülhallgatók halláskárosító hatása is jól ismert – márpedig az Apple masinái mellé ilyenek járnak.

Tény, tavaly a Harvard orvosi karának egyik professzora azt találta, hogy az mp3-lejátszókhoz adott, fülbe dugható fülesek körülbelül 9 decibellel nagyobb hangnyomást keltenek, mint a fület teljesen lefedő fülhallgatók. Ez ugyan nem tűnik jelentős eltérésnek, de mivel logaritmikus mértékegységről van szó, nagyjából egy ébresztőóra és egy fűnyíró hangja közti különbségről van szó. Ráadásul – állítja egy másik kutatás – a fülbe illeszthető fülhallgatók kevésbé hatékonyan szűrik ki a háttérzajokat, ezért nagyobb a késztetés a hangerő feltekerésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Mini „intelmek” az Apple-től

    Steve Jobs szokásához híven hihetetlen teljesítményről beszélt (nem is szabad hinni neki), ezzel indokolta a megújult Mac mini magasabb árát.

  • A zenéből él az Apple

    Látványosan növelte az iPod-eladásokat és ezzel nyereségét a cupertinói vállalat. A platformváltás terv szerint halad.

Előzmények