Két perc alatt feltölthető a telefonakku egy új technológiával

Hirdetés

Az izraeli, nanotechnológivával foglalkozó StoreDot neve már jól ismert a szakmában, hiába induló vállalkozás, mivel az általuk fejlesztett akkumulátor és gyorstöltő lehetőséget ad arra, hogy egy telefon teljesen lemerült akkuját kevesebb mint két perc alatt fel lehessen tölteni maximumra. Igaz, hogy a gyorsaság ára a kapacitás: az ilyen módon feltöltött akkumulátorok – használattól függően persze – körülbelül öt órán át biztosítanak energiát.

Fejlesztésüket már korábban demózták (erről tavasszal az IT café is beszámolt), de most a Las Vegas-i CES-re (Consumer Electronics Show) egy újabb prototípust vittek el. Mint a cégvezető egy nyilatkozatában elmondta, a hagyományos akkufejlesztéssel szemben ők épp az ellenkező irányba indultak el: nem a kapacitást akarják növelni, hanem a töltési időt csökkenteni. A saját fejlesztésű, a StoreDot Nanodot bioorganikus nanokristályra épülő technológiát Doron Myersdorf úgy jellemezte, hogy akkujuk egyrészt úgy működik, mint egy gyorsan feltölthető szuperkondenzátor, másrészt viszont úgy, mint egy hagyományos lítiumion akku, és ettől a kombinációtól egy új akkumulátortípus megjelenését és elterjedését várják.

Az akkunak azonban lesz egy nagy hátránya: a cégvezető szerint körülbelül 50 dollárral emeli meg egy átlagos okostelefon árát. Jelenleg még csak néhány telefonnál használható, de már folynak az egyeztetések a gyártókkal, hogy készülékeik alkalmasak legyenek a befogadásra. A piacra lépést 2017-re tervezik.

Azóta történt

  • Okosóra, amit nem kell tölteni

    Egyre több olyan eszköz vesz bennünket körül, ami bár okos, az ész ára a nap végi etetés. A Névo sem éppen hülye, tölteni mégsem kell.

Előzmények