Még mindig Steve Jobs a legnagyobb

Az egyik legelismertebb, hatalmas előfizetői táborral és nemzetközi üzletágakkal is rendelkező amerikai tévécsatorna, a CNBC 1989 óta állít össze minden évben egy listát, amelyen az üzleti és a pénzügyi szektor legbefolyásosabb szereplőinek 25-ös rangsorát készítik el.

Az összeállítás természetesen Amerika-központú, de mivel a glóbusz egyik vezető gazdaságáról van szó, nem tanulság nélküli a világ más részein élőknek sem.

A listára való felkerülés legfontosabb ismérve, hogy az adott üzletember üzletágtól és lakhelytől függetlenül mekkora befolyást gyakorolt a világ dolgainak menetére, a hétköznapi, az ipari és az üzleti életre.

Az utóbbi években nem meglepően megszokottá vált, hogy az IT világ szereplői kiemelt helyeket foglalnak el, és így van ez most is. A 25-ös listára felkerültek körülbelül fele vagy közvetlenül, vagy pedig sok szállal kapcsolódik az informatikai iparhoz. Megtaláljuk rajta az Oracle vagy az Amazon vezetőjét, de ott szerepel a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg is.

Ami némileg talán meglepő lehet: az első helyen a Microsoft társalapítóját megelőzve egy olyan üzletember áll, aki már nem él: Steve Jobs, az Apple legendás alapító-vezetője. A tévétársaság azzal indokolta döntését, hogy a magát joggal „vizionáriusnak” tartó Jobs oly mértékben hatott az informatikára, pontosabban: az informatika és a mindennapi élet viszonyára, hogy még 2014-ben is a legfontosabb személyiségnek számít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények