Kiemelkedő jelentőségű felvásárlás a magyar IT-piacon

A HCL Technologies, a világ egyik vezető technológiai vállalata megállapodást írt alá a budapesti székhelyű, a big data szolgáltatásokat nyújtó és adatfeldolgozással foglalkozó Starschema felvásárlásáról.

A Starschema az adatelemzés területén fejleszt saját technológiai megoldásokat és nyújt tanácsadási, valamint egyéb kiegészítő szolgáltatásokat a világ legnagyobb vállalatai számára főleg az Egyesült Államokban és Európában.

A hivatalos bejelentés szerint az akvizíció egyesíti a budapesti cég adatelemzésben szerzett szakértelmét és tapasztalatát a HCL jelenlétével az adatvezérelt transzformáción áteső ágazatokban. Emellett a tranzakciónak köszönhetően a HCL továbbfejleszti adatfeldolgozási képességeit és kapacitásait, ami eddig is szerves részét képezte a vállalat jövőbe mutató szolgáltatásainak.

„Azzal, hogy egyesítjük erőinket a globálisan is jelentős szereplőnek számító HCL-lel, lehetőséget kapunk, hogy megtartsuk stratégiai fókuszunkat és tovább bővítsük adatelemzési kapacitásunkat a szélesebb körű és jobb szolgáltatás elérése érdekében” – mondta Földi Tamás, a Starschema alapítója és ügyvezetője. „Beépülve a HCL technológiai szolgáltatásainak spektrumába, kamatoztatni fogjuk az adatgazdálkodás és a modern adattechnológiák terén szerzett szakértelmünket. Gyors, skálázható megoldásokat építünk, amelyek hatékonyabbá teszik a munkát és jövedelmezőbbé a vállalatokat. Ez a stratégiai lépés egyben példaértékű karrierlehetőségeket is jelent munkatársaink számára” – folytatta.

„A Starschema tapasztalata és piaci jelenléte hozzájárul, hogy fejlesszük adatelemzési tudásunkat és megerősítsük jelenlétünket Közép- és Kelet-Európában” – mondta Vijay Guntur, a HCL Technologies mérnöki és kutatás-fejlesztési részlegének elnöke. „A képzett mérnökök iránt továbbra is nagy a kereslet, a Starschema pedig kiemelkedő tehetségeket foglalkoztat egy, a HCL számára stratégiailag fontos növekedési területen. A Starschema tudása tovább bővíti a HCL integrált tudásközpontjaiban használt kompetenciákat világszerte. Az akvizíciót követően a HCL az ügyfelek széles köre számára kínálhat majd hozzáférést továbbfejlesztett adatelemzési és egyéb digitális szolgáltatásokhoz” – tette hozzá.

A tranzakció az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatósági engedélyéhez kötött, és várhatóan 2022 márciusában zárul le.

A 2006-ban alapított Starschema Kft. az árbevétel, a foglalkoztatottak száma és a megrendelések volumene tekintetében is Magyarország piacvezető big data és üzleti intelligencia szolgáltatásokat nyújtó vállalkozása. 2017-ben a cégnek ítélték oda a Nemzetgazdasági Minisztérium Informatikai Innovációs Díját a cég által kifejlesztett egyedülálló big data technológiák elismeréseként. 2018-ban az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners 5 millió dolláros befektetéssel erősítette a Starschema pénzügyi hátterét, amely hozzájárult az üzleti tevékenység szélesítéséhez és a nemzetközi terjeszkedéséhez, elsősorban Észak-Amerikában. A több mint 200 munkavállalót foglalkoztató cég ügyfeleinek közel 55 százaléka az Egyesült Államokból, főként Fortune 500-as nagyvállalatok közül kerül ki. Éves árbevétele 2021-ben megközelítette az 5 milliárd forintot, ami mintegy 20 százalékkal haladja meg a 2020-as értéket.

Azóta történt

Előzmények