Stabil félévet zárt a Magyar Telekom

Hirdetés

A Magyar Telekom ma közzétette a 2007-es év első félévi üzleti adatait. Ezek szerint a vállalat bevételei 5%-kal, 312,8 milliárd forintról 328,4 milliárd forintra nőttek az első félévben az előző év azonos időszakához képest: a mobil-, az internet-, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a vezetékes forgalmi bevételek csökkenését. A KFKI Csoport, a T-Systems Hungary és a Dataplex konszolidálása 2007 első félévében 11,5 milliárd forinttal járult hozzá a csoport bevételeihez. A tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg 28,3 milliárd forint volt: a T-Com szegmensre 12,2 milliárd forint, a T-Mobile szegmensre 14,3 milliárd forint (melyből 4,1 milliárd forintot fordítottak mobil szélessávú beruházásokra Magyarországon), a T-Systems szegmensre 0,8 milliárd forint, a csoportközpontra és szolgáltatóközpontra pedig 1 milliárd forint jutott.

A társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 7,5%-kal, 36,9 milliárd forintról 34,2 milliárd forintra) mérséklődött, mivel a szolidaritási adó bevezetése következtében nőttek az eredményt sújtó adóterhek, s nőtt a halasztott adó is. Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow nagymértékben, 93,8 milliárd forintról 121,7 milliárd forintra nőtt. A nettó adósságállomány 301,4 milliárd forintra emelkedett, mivel az osztalékfizetések, valamint a 2006 második félévében végrehajtott KFKI-akvizíció következtében nőtt a hitelállomány.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: „Örömmel számolok be róla, hogy közel 4%-os bevétel- és 1,6%-os EBITDA-növekedést értünk el az év második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet ellenére jó úton haladunk afelé, hogy teljesítsük éves célkitűzéseinket. A T-Com szegmensben növekvő lemorzsolódással és folytatódó árcsökkenéssel kell szembenéznünk Magyarországon, ugyanakkor ezt nagyrészt ellensúlyozta a szélessávú bevételek növekedése és a Montenegróban tapasztalt jó teljesítmény. A mobil üzletágban a stabil hazai tevékenységet (melyre hatással volt a mobil végződtetési díjak csökkentése) a nemzetközi leányvállalatok és a TETRA szolgáltatás növekvő hozzájárulása segítette. A rendszerintegrációs és informatikai leányvállalatok konszolidálása bevétel-növekedést eredményezett a T-Systems szegmensben és stabilizálta az EBITDA szintjét. Ahogy korábban is jeleztük, folyamatosan dolgozunk azon, hogy a csoporton belül javítsuk a működési költségek szerkezetét és növeljük a létszámhatékonyságot, valamint kiaknázzuk az új, integrált bevételi lehetőségeket. E törekvés egyik elemeként integrációs lépéseket kezdeményeztünk. A júniusban tartott rendkívüli közgyűlés döntésének értelmében az Emitel és a T-Online hozzáférési üzletága beolvad az anyavállalatba. A T-Systemsben a leányvállalatok számának csökkentésével elkezdtük egyszerűsíteni a szervezeti felépítést. A szervezet-átalakítás és létszámcsökkentés elkezdődött a hálózati divíziónál is, a T-Com szegmensnél a második negyedévben létszámcsökkentésre képzett céltartalék túlnyomó része ehhez kapcsolódik. Részletes és szélesebb körű átszervezési terveinket ősszel tervezzük nyilvánosságra hozni.”

Az üzleti jelentéshez a Magyar Telekom hozzáfűzte még, hogy a macedón leányvállalatnál is napvilágra került visszaélések vizsgálata még folyik, újabb olyan szerződések kerültek elő, melyekkel kapcsolatban aggályok merültek fel, s a független vizsgáló által folytatott eljárás még nem ért véget.

A részletes jelentés a Magyar Telekom honlapján olvasható.

Azóta történt

Előzmények