Fejre állt a világ: Linuxra ad ki szoftvert a Microsoft

Nem kis meglepetést okozott Scott Guthrie, a Microsoft vállalati és felhőmegoldásokért felelős vezetője, amikor tegnap bejelentette, hogy a jövőben a linuxos szervereken is futtatható a cég egyik vezető terméke, az SQL Server adatbázisszoftver – ha nem is teljes értékűen, mivel a vállalat szóvivője közölte, hogy alapból csak a core-funkciók lesznek Linuxon elérhetőek, a további esetleges bővítés a felhasználói igényektől és a visszajelzésektől függ. Vagyis az extra funkciók továbbra is Windows-függőek lesznek.

A projekt még a kezdeti fázisában tart, Gutherie csak nagy vonalakban vázolta fel az SQL Server for Linux koncepcióját, egy részletesebb bemutató a hétvégén várható, de az nagyon valószínű, hogy az első kiforrott, a tesztek alapján javított változat csak a jövő évben lesz elérhető. A nagy linuxos cégek már bejelentkeztek az egyelőre még viszonylag zárt körben elérhető tesztre, ahol a mostani korlátozott képességű szoftver kipróbálható.

Fontos azt is megjegyezni, hogy szó sincs a termék nyílt forrásúvá tételéről, de már az is nagy szó, hogy a Microsoft egy ilyen fontos szoftvert futtathatóvá tesz linuxos környezetben is.

Annyi biztos, hogy a Microsoft nagyot változtatott a Linuxhoz való hozzáállásán az elmúlt évtizedben – valamikor ősellenségnek számított, ám az utóbbi években egyre több a nyitásra és a partneri együttműködésre utaló jel.

Azóta történt

Előzmények