Spanyolországban elfogadták a kalózellenes törvényt

A spanyol kormány egy új, szigorú szabályozást fogadott el, melynek értelmében az illegális tartalmakkal kereskedő honlapokat tíz nap alatt blokkolhatják. A jogszabály létrehoz egy olyan kormányzati szervet, melynek hatalmában áll az internetszolgáltatókat felszólítani bizonyos oldalak letiltására. Amint az ismert, egy ehhez hasonló szabályozást – ez a heves vitákat kiváltó SOPA-tervezet – szeretne bevezetni az Egyesült Államok is.

Az Ángeles Gonzáles-Sinde spanyol kulturális miniszter után Sinde-törvényre keresztelt szabályozás érkezését a kreatív iparágban dolgozók nagy örömmel fogadták, az internetes aktivisták viszont ellene vannak. Az új jogszabály értelmében a jogtulajdonosok feljelenthetik azokat a weboldalakat, melyeken illegálisan osztanak meg tartalmakat. Először a szellemi tulajdonokkal foglalkozó bizottságnak kell eldöntenie, hogy szeretne-e fellépni az adott oldal ellen, majd ezt követően a bírósághoz kerül az ügy – de a cél az, hogy a folyamat tíz nap alatt végbemenjen. A kormány szerint szükséges volt megtenni ezeket a lépéseket, az új csomag pedig összhangban áll a nemzetközi kalózellenes törekvésekkel.

„Ez egy újabb példája annak, ahogy egy rossz szerzői jogi törvény csorbítja a véleménynyilvánítás szabadságát”mondta Peter Bradwell, az Egyesült Államokban tevékenykedő Open Rights Group egyik tagja. Persze Spanyolországban is nagy az ellenállás, újságírók, bloggerek és IT-szakértők lépnek fel a Sinde-törvény ellen. Tavaly az Anonymous harckercsoport szervezett egy tüntetést a Goya Awardsra (a spanyol Oscarról van szó), ahol több száz Guy Fawkes-maszkos tüntető fújolt a kulturális miniszterre, majd éljenzett a Spanyol Filmakadémia elnökének, aki korábban Twitteren ítélte el a szabályozás tervezetét, később azonban visszalépett a témában.

Régi törvények

A kreatív iparágak világszerte csalódottak, amiért lassan születnek meg azok a rendelkezések, melyek segítenek levadászni az illegális tartalmakat az internetről. Ugyanakkor sokan a meglévő szabályozásokat használják ügyük érdekében: az Egyesült Királyságban az MPA nevű filmes testület egy szerzői jogi törvény segítségével kényszerítette a British Telecomot, hogy blokkolják a Newzbin nevű, zártkörűen működő, illegális tartalmak megosztásával foglalkozó oldalt.

A franciák a három csapásos eljárást folytatják a visszaeső kalózok ellen, a Hadopi törvény segítségével 2010 végén és 2011 elején 18 millió IP-címet tudtak követni, 470 000 felszólító e-mailt küldtek el és volt 20 000 felhasználó, akiknek másodszor is kellett figyelmeztetést küldeniük. Végül nagyjából 10 olyan ember volt, akiket az ügynökség behívott egy beszélgetésre, mert a második figyelmeztetés után sem függesztették fel tevékenységüket.

Probléma

Az Egyesült Államokban pedig nagy vitákat váltott ki a SOPA nevű törvénytervezet, mely körül még most sem csitultak el a hullámok. Azonban Spanyolországban sem volt minden fenékig tejfel; egy IDC-jelentés szerint a jogtulajdonosok 2010 első felében 5,2 milliárd eurós veszteséget kellett hogy elkönyveljenek a kalózkodás miatt. Az adatok szerint a zenék 97,8 százalékát töltötték le illegálisan, a filmeknél ez az arány 77, a játékoknál pedig 60,7 százalék volt.

Azóta történt

Előzmények