Spanyolország lenne Európa egyik chiphatalma

12,25 milliárd dollárt költ el a következő években a chipszektorra Spanyolország.

A spanyol kormány jóváhagyta azokat a terveket, amelyek szerint 2027-ig az ország 12,25 milliárd eurót költ el a chipszektorra és a félvezetőkre. A spanyol gazdasági miniszter szerint ebből 9,3 milliárd eurót fordítanak gyárépítésekre.

A programot alapvetően az EU járvánnyal kapcsolatos segélyalapjából finanszírozzák, a digitális gazdaság felpörgetése és a chipválság mérséklése érdekében. Eredetileg 11 milliárd euróról szóltak a spanyol tervek.

A spanyol kormány azt szeretné, ha tervezés és gyártás terén is meghatározóvá válna a spanyol félvezető- és elektronikai ipar, és teljes láncot alkotna a szektor. A spanyolok 5 nm alatti technológiát és 5 nm-nél régebbi technológiát egyaránt akarnak. Kutatás-fejlesztésre 1,1 milliárd eurós támogatást fordítanak, chiptervezésre pedig 1,3 milliárd eurót. Az európai szintű stratégiai projekteket támogatják majd a spanyol cégek számára, a startupokat 200 millió euróval segítik.

A spanyol kormány szerint eddig azért nem volt chipiparuk, mert sem támogatás vagy elkötelezettség, sem vízió vagy egységes stratégia nem volt a témában – most viszont Európa jelentős chiphatalmává válna az ország.

Azóta történt

Előzmények