Akár letartóztatásokra is számíthat a SpaceX

A jelentések szerint a texasi hatóságok arra figyelmeztették a SpaceX-et, hogy bűncselekményt követhettek el, amikor saját biztonsági őrökkel közutakat zártak le. Letartóztatásokat is kilátásba helyeztek.

A texasi hatóságok azzal vádolják a SpaceX vállalatot, hogy szánt szándékkal megszegték a törvényt, amikor közutakat zártak le a Boca Chicában lévő űrkikötőjük környékén. Az esetről Rudy Mireles, a KGRW munkatársa tudósított elsőként.

Mireles egy levelet is közzétett a Twitteren, amit Luis Saenz Cameron megyei államügyész írt a SpaceX-nek. A levélben az államügyész azt mondja, a SpaceX megszeghette a texasi törvényeket, amikor közutakat zárt le, továbbá akkor is, amikor emberei hivatali személynek adták ki magukat.

Saenz a levélben arra figyelmezteti a SpaceX-et, hogy amennyiben folytatódik a törvényszegés, akkor a SpaceX dolgozóit vagy vállalkozóit letartóztathatják, továbbá bűnügyi eljárást indíthatnak a vállalat ellen.

A levélben megemlítik azt is, hogy amikor az államügyész emberei a helyszínre mentek lakossági bejelentésre, a SpaceX két úton is megtagadta az áthaladást: a biztonsági őre azonnal megállította és feltartóztatta az államügyész embereit, és utasította őket, hogy forduljanak vissza. Saenz emberei figyelmeztették a biztonsági őrt, hogy a Cameron megyei hatóságok nem engedélyezték a SpaceX számára az útlezárásokat.

Saenz a levelében azt írja, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan, ráadásul a SpaceX és vezetése mindenről tudott. A vállalatot hasonló probléma miatt már áprilisban is figyelmeztették az államügyész szerint.

Az államügyész azt is leírta, hogy sem a golyóálló mellényt viselő őr, sem a SpaceX létesítmény biztonsági főnöke nem rendelkezik megfelelő biztonsági engedélyekkel. Ennek kapcsán visszajelzést várnak a cégtől, és arra is kíváncsiak, hogy az őreik viselnek-e fegyverzetet. Megemlíti továbbá, hogy az emberei szerint a Joanna Streetet átnevezték Rocket Roadra, és rá is építhettek. Ennek kapcsán is visszajelzést vár az államügyész, ugyanis egyiket sem engedélyezték.

A SpaceX egyébként még 2012-ben vásárolt először földeket Boca Chicában, és rendszeresen összetűzésbe kerül a helyi hatóságokkal és lakosokkal. Egyesek azonban üdvözlik a vállalatot és a gazdasági fellendülést, amit magával vitt a régióba.

Azóta történt

Előzmények