Szeptemberre globális lefedettséget ígér a SpaceX Starlink internethálózata

Túlmelegedési problémákra panaszkodnak a jelenlegi előfizetők, Elon Musk cége azonban hamarosan globálisan is elindítaná a műholdas internetszolgáltatást.

Az elmúlt napokban megjelent jelentések szerint elég sok a probléma a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatásával.

A tányérok például a meleg nyári időjárásban rendszeresen túlmelegednek, ennek következében leállnak, és megszakad a kapcsolat. Állítólag gondot jelent a magas fogyasztás, az, hogy nagyon tiszta égbolt kell a stabil működéshez, de gondokat okoz a nagyobb szél és eső is. A legtöbben csak remélni merik, hogy a végleges, stabil szolgáltatás indulására sikerül orvosolni ezeket a kellemetlenségeket.

Remélhetőleg sikerül is, ugyanis a SpaceX arra számít, hogy már szeptemberben elindítja globálisan a Starlink műholdas internetszolgáltatását. A cég elnöke, Gwynne Shotwel szerint addigra hatósági engedélyekre is szükségük lesz.

Shotwel szerint már 1800 műholdat küldtek fel, és amint mind pályára áll, folyamatos, globális lefedettségük lesz. Ez nagyjából szeptembert jelent, addig azonban minden egyes országban hatósági jóváhagyásra is szükségük van.

A Starlink jelenleg 11 országban kínál béta állapotú szolgáltatást, első körben 10 milliárd dollárból 12 ezer műholdat küldene fel. Májusban Elon Musk arról beszélt, hogy már több mint 500 ezer előrendelést kaptak, és nem számítanak technikai problémákra.

A SpaceX persze nem marad rivális nélkül: hasonló szolgáltatást indít az Amazon (Kuiper), a OneWeb, a Planet és a Blue Canyon is.

Azóta történt

Előzmények