A Google felhőjén keresztül működik majd a SpaceX Starlink internethálózata

A Google nyerte meg a SpaceX felhős pályázatát, így a Starlink internethálózat a Google Cloudon keresztül üzemel majd.

A hivatalos tájékoztató szerint a Google nyerte meg a SpaceX felhős pályázatát, így a Starlink műholdas internethálózat működését a Google Cloud biztosítja majd.

A SpaceX a Google adatközpontjain belül állítja majd fel azokat a földi állomásokat, amelyek a Starlink műholdjaihoz csatlakoznak. A gyors és biztonságos internetszolgáltatást azután a Google Cloudon keresztül biztosítják.

A tervek szerint a szolgáltatás 2021 második felében válik elérhetővé az üzleti ügyfelek számára. Ennél több konkrétum nincs az indulásra vonatkozóan.

A Google számára jó hír ez az üzlet, hiszen a felhőszolgálatások piacán hatalmas a küzdelem, a Microsoft és az Amazon is mindent megtesznek az elsőségért. Olyannyira, hogy a Pentagon az Amazon perei miatt azt fontolgatja, leállítja a JEDI felhőprojektet. A harc tovább fokozódik majd a jövőben, a szakértők szerint ennek egyik jele, hogy a telekomszektorban is nagy a felhős verseny, az 5G terjedése miatt.

A Google a teljes árbevételének nagyjából 7 százalékát szerzi a felhős üzletágán keresztül.

Az idővel majd 42 ezer műholddal üzemelő Starlinkkel a SpaceX hosszú távú célja az, hogy elegendő árbevételt generáljon a vállalat bolygóközi küldetéseinek finanszírozásához.

Azóta történt

Előzmények