Szoftverhiba miatt nem tudott dokkolni a SpaceX teherszállítója

A navigációs rendszerben tapasztalt rendellenesség miatt egy nappal elhalasztották a Dragon kapcsolódását.

Három napja számoltunk be a SpaceX Falcon 9 különleges indításáról (ez kiválóan sikerült), s megírtuk azt is, hogy a misszió feladata egy nagyjából két és fél tonna hasznos rakományt tartalmazó teherszállító konténer, űrhajó, a Dragon eljuttatása volt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – ez utóbbi azonban már korántsem mondható sikertörténetnek, ugyanis – elsőre legalábbis – nem sikerült elérnie a célt.

Hirdetés

A Dragon magyar idő szerint ma délelőtt közelítette meg az ISS-t, ám a dokkolás nem jött össze a navigációs szoftver hibája miatt – közölték a NASA illetékesei, akik azt is elmondták, hogy csütörtökön próbálkoznak újra.

A dokkolási folyamatot már megindították, de közben észlelték, hogy a GPS-alapú helyzetmeghatározási rendszerben helytelen értékek jelentek meg, így az akciót megszakították – ekkor a Dragon már körülbelül csak 1200 méterre volt az ISS-től. Rob Navias, a NASA szóvivője elmondta, hogy senki nem volt veszélyben az űrállomás fedélzetén, majd azt is hozzátette, hogy a teherszállító egyébként kiváló állapotban van, megfelelően működött, egyedül a navigációs adatokban találtak rendellenességet. A hiba kijavításán már dolgoznak a SpaceX mérnökei, és egy előre megtervezett pályát követve holnap fog újra találkozni a két eszköz. Hozzátette azt is, hogy a 24 órás késlekedés semmilyen módon nem befolyásolja az űrállomáson zajló munkát vagy az asztronauták életét.

A Dragon magyar idő szerint csütörtök délben éri el az ISS-t, a dokkolást a tervek szerint a NASA a szokásos módon élőben közvetíti (az adás két órával korábban kezdődik, és a csatlakozás után még két órán át tart).

Érdemes megjegyezni, hogy ezzel párhuzamosan egy orosz teherűrhajó is tart az ISS felé: a Progressz 66-ot akkor indították Bajkonurból, amikor a Dragon épp dokkolni készült. Ez az űrhajó is kb. 3 tonna hasznos terhet visz magával, és a tervek szerint magyar idő szerint péntek délelőtt érkezik meg – a NASA ezt is közvetíti.

Azóta történt

Előzmények