Nem örülnek a SpaceX érkezésének a texasi Boca Chica lakói

A SpaceX elkezdte felvásárolni az ott lakók házait, a jelentések szerint úgy tesz, mintha minden a cégé lenne, és a közutak elérését is akadályozza.

A The Wall Street Journal jelentése szerint a texasi Boca Chica falu lakói nem igazán örülnek a SpaceX érkezésének, és azt állítják, hogy a vállalat úgy viselkedik, mintha a környéken minden az övé lenne.

A jelentés szerint a SpaceX sorra keresi fel a helyi lakókat, és pénzt ajánl a házaikért. Azt is elmondták azonban, hogy általában ár alatt venné meg a lakók telkeit a cég, a helyiek több pénzt szeretnének az ingatlanokért. David Finlay, a SpaceX egyik pénzügyi vezetője állítólag azt mondta néhány lakónak, hogy amennyiben önszántukból nem adják el az otthonukat, akkor más, alternatív utat választ a cég. Hivatalosan nem reagáltak a jelentésre.

Elon Musk egyébként már márciusban arról beszélt, hogy a régióból egy Starbase nevű várost szeretne létrehozni. A lakosszám növelése érdekében arról is tweetelt, hogy az érdeklődők fontolják meg a Starbase közelébe költözést, és az ismerőseiket is bátorítsák erre, mert a SpaceX-nek mérnökökre, technikusokra, építőkre és támogatószemélyzetre van szüksége. A jelentés szerint ha a SpaceX terve sikerrel jár, akkor jogilag is kényszerítheti a lakosokat az otthonuk eladására.

A The Wall Street Journal azt írja, hogy a lakosok épp ettől tartanak, és arról beszélnek, hogy a SpaceX úgy viselkedik, mintha minden a cégé lenne, a lakók és az otthonuk is. A véleményt osztó Cheryl Stevens már októberben eladta a házát, mert nem tudott tovább élni a kilövési terület közelében.

A lap szerint a lakók arra panaszkodnak, hogy amikor egy kilövés nem a terv szerint alakul, akkor betörnek az ablakok, mindenhol törmelék és erdő- vagy bozóttűz van. A cég ilyenkor a legközelebbi városban fizeti a hotelt a lakóknak, de az utazási és egyéb költségeket már nem. A lakók sérelmezik továbbá, hogy a cég gyakran lezárja a közutakat és a parthoz és egy állami parkhoz vezető utakat, erről pedig zavarosan vagy pontatlanul ad tájékoztatást.

Arról is beszéltek a lapnak, hogy úgy érzik, a politikusok a SpaceX-szel közösen dolgoznak azon, hogy elűzzék őket az otthonaikból. Eddie Treviño, Cameron megyei bíró tagadta ezeket a vádakat, és azt nyilatkozta, hogy bár akarják a SpaceX sikerét, de nem a közösség kárára. Kijelentette: ha a SpaceX azt hiszi, hogy elveheti az utakat vagy a partot, akkor téved.

Azóta történt

Előzmények