Vakon dobálózunk a személyes adatokkal

A Sophos biztonságtechnikai cég ausztrál munkacsoportja nemrégiben a világszerte mintegy 350 millió taggal büszkélkedő Facebook felhasználóit szondázta meg rendhagyó módon. A kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, vajon hányan hajlandóak magukról személyes információkat kiadni egy vadidegen embernek, aki azt állítja, az alany ismerőse.

A tanulmány lefolytatásához első lépcsőben létrehoztak két női fiktív személyt, a 21 éves egyedülálló Daisy Feletint és az 56 éves férjezett Dinette Stonilyt. Mindkét karakter 100, korcsoportjuknak megfelelő, találomra kiválasztott ausztrál felhasználónak küldött barátkozós felkéréseket. Két hét várakozást követően azt találták, hogy Daisyt 46, míg Dinette-et 41 százalékban gyakorlatilag vakon fogadták el barátnak a kiválasztottak – hangsúlyozzuk, nem ismerhették sehonnan sem a két hölgyet, hiszen a valóságban nem is léteztek. Külön érdekesség, hogy Dinette hiába kapott alacsonyabb számú pozitív visszaigazolást, mégis több barátra tett szert: nyolc tag ugyanis saját magától nyilvánította cimborának a profilképe szerint egyébként egy párnán kuporodó fekete-fehér macska képében megjelenő asszonyt (Daisy fotója egy sárga gumikacsa volt). Az idősebb felhasználók egyébként átlagosan négyszer annyi baráttal rendelkeznek, mint a fiatalabbak – jegyezte meg a Sophos.

Csak haverom legyen elég

Miután barátok lettek, a kutatók megpróbálták feltérképezni a friss kapcsolatokat. Az eredményekből szemezgetünk: A teljes születési dátumot (év, hónap, nap) a felhasználók 89 százaléka adta ki Daisynek, viszont csak 57 százalék Dinette-nek; az e-mail címet 100 százalékban megkapta Daisy, 88 százalékban pedig Dinette; az iskolát van munkahelyet 74 százalék osztotta meg Daisyvel és csak 22 százalék Dinette-tel, a telefonszámot 7 százalék árulta el Daisynek, ellenben 23 százalék Dinette-nek; a teljes lakcímet 4, illetve 6 százaléknyian adták meg, hasonlóképpen csak a település nevét 50, illetve 43 százaléknyian. Végezetül az ismerősökre, esetenként családtagokra vonatkozó adatokat Daisyvel 46 százalék osztotta meg, Dinette 31 százalékban szerzett be ilyen információkat.

Sophos Facebook felmérés
Ez tényleg kacsa (Forrás: Sophos)

Tisztán látszik, hogy a fiatalabb korosztály szívesen elárulja, hol tanul vagy dolgozik, és pontosan mikor született, az idősebbek pedig nagyobb valószínűséggel adják ki telefonszámukat. Mindkét csoport rendkívül szabadon kezeli e-mail címet, de körülbelül ugyanannyira vonakodnak megosztani teljes lakcímüket. A Sophos szerint ez aggasztó, ugyanis a születésnap és az e-mail cím együtt kiváló kiindulópont csalásra épülő kampányok szervezésében (ötleteket természetesen nem ad a cég), az ismerősök, családtagok profiljával kiegészítve pedig már egészen kiváló jellemrajz készíthető bárkiről. A kutatók megjegyzik: tíz éve még több héten át tartó magánnyomozói munkával lett volna beszerezhető ennyi jó minőségű adat, ma pedig a felhasználók már tálcán kínálják őket bárkinek.

Azóta történt

Előzmények