Fél év múlva jönnek a Sony okostelefonok

Októberben járt le az a szerződés, mely a Sonyt és az Ericssont kötötte össze annak érdekében, hogy Sony Ericsson márkanév alatt mobiltelefonokat és azokhoz kapcsolódó termékeket gyártsanak és áruljanak. Azt október eleje óta már tudni lehetett, hogy a Sony az Ericsson kivásárlását tervezi, hogy piaci helyzetét erősítse az Apple-lel és a Samsunggal szemben, a hónap végére aztán hivatalossá is vált a felváráslás ténye.

A The Times of India beszámolója szerint a Sony Ericsson név 2012 közepén fog megszűnni, a vállalat onnantól Sony néven fog okostelefonokat értékesíteni. Ezt szó szerint kell venni, a mostani információk alapján a gyártó teljesen le fogja állítani az úgynevezett feature phone-ok készítését és árusítását, amit bizonyára sokan hallanak szomorúan, hiszen a Walkman és a Cyber-shot brandek égisze alatt is rengeteg kiváló készülék jelent meg az elmúlt tíz évben, míg az okostelefonos Walkmanek nem mondhatók különösebben erős modelleknek.

A Sony Ericsson globális szinten jelenleg nagyjából 2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a telefonpiacon. Körülbelül két évvel ezelőtt a vezetők részleges leváltása után a vállalat úgy döntött, hogy megszabadul a Symbian UIQ platformtól, melyet egyébként 2007 februárjában vásároltak meg, de fél évvel utána el is adták a felét a Motorolának. A cég akkor néhány Windows Mobile alapú készülék gyártása után az Android mellett tette le a voksát, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen a Gartner kimutatása szerint jelenleg a zöld robotos rendszer fedi le az okostelefon-piac felét.

A Sony Ericsson alelnöke, Kristian Tear elmondta, hogy a márka javítása érdekében rengeteg tervezési munka zajlik. A Sonyt a világ vezető elektronikai gyártójának tartják, így azt remélik, hogy felépített imázsuk segíteni fog az okostelefonok értékesítésében is.

A Sony egyébként 1,05 milliárd Euróért (315 milliárd forint) vásárolta ki az Ericssont az üzletből. Ezért nemcsak a cég felét, hanem öt alapvető szabadalomcsaládot és számos fontos szabadalom használati jogát is megkapták; a pletykák szerint a Sony Ericsson jelenlegi 7500 alkalmazottja a Sonyhoz fog kerülni. A The Times of India értesülései szerint a régi-új gyártó az olcsóbb okostelefonokra is nagy hangsúlyt fog fektetni, egyik fókuszterületük pedig India lesz.

Azóta történt

Előzmények