Egymillió dolláros büntetés, mert a gyerekek felügyelet nélkül neteztek

A Sony BMG Music Entertainment elismerte felelősségét, s megegyezett az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC), hogy a gyermekek veszélyeztetése miatt egymillió dolláros büntetést fizet.

Hirdetés

A megegyezés előzménye, hogy az FTC a gyermekek online fenyegetettségét megelőzni kívánó törvény (Children’s Online Privacy Protection Act – COPPA) megsértésével vádolta meg a médiavállalatot, mivel a cég online szolgáltatásai során 13 év alatti gyerekektől is gyűjtött személyes adatokat, ám ehhez nem kérte a szülők beleegyezését.

A Sony BMG által működtetett rajongói és kereskedelmi oldalakon (az FTC 196 ilyen weboldalt számolt össze) a regisztrációhoz a felhasználóknak meg kell adniuk a születési évet is, s a bizottság szerint legalább 30 ezer kiskorú adatai kerültek a Sony BMG rendszerébe. Az FTC azt is kifogásolta, hogy ezek a közösségi oldalak úgy működnek, hogy a regisztráció után a szolgáltatások (kommentelés, chat, üzenőfalak stb.) igénybevételéhez sem kell szülői hozzájárulás. A pénzbüntetés mellett a Sony BMG-nek törölnie is kell az összegyűjtött adatokat, illetve tájékoztatnia kell alkalmazottait az érintett jogszabályokról.

Hasonló okból egyszer már megbüntették a médiavállalatot 2006-ban.

Azóta történt

Előzmények