Hirdetés

Papírból termel áramot az új bioelem

Sony bioelemA Sony évek óta dolgozik olyan környezetkímélő bioelemek kifejlesztésén, amelyek szénhidrátokból, fehérjékből, zsírból enzimek segítségével állítanak elő elektromos áramot. A japán vállalat bő három évvel ezelőtt mutatta be cukorral „hajtott” áramforrásának első ígéretes prototípusát, nemrég – december közepén – pedig annak továbbgondolt utódját demózta egy zöld termékeknek szentelt szakkiállításon.

Az új fejlesztés papírból állít elő elektromos áramot. A tokiói Eco-Products kiállításon a vállalat standján gyerekek próbálgathatták a bioelemet: a papírt bele kellett dobniuk egy folyadékkal teli tárolóba, amit aztán össze kellett rázni, majd néhány perc elteltével az elemhez két vezetékkel csatlakoztatott elektromos ventilátor forogni kezdett.

Hirdetés

Az eljárás lényege, hogy a karton- és papírfecniket a vízben található cellulázenzimek szőlőcukorra bontják. Ez újabb enzimekkel és oxigénnel reakcióba lépve elektronokat és hidrogénionokat szabadít fel, a folyamat melléktermékként pedig víz és fehér, kristályos por formájában ún. glukono-delta-lakton marad vissza. Ez utóbbit többek között az élelmiszergyártásban használják.

Az eljáráshoz a természetből merítettek ötletet a Sony kutatói, ahhoz a folyamathoz hasonlít, ahogy a termeszek emésztik a fát. „Egyelőre a fejlesztés igen korai szakaszában járunk, de ha belegondolunk a technológia által feltáruló lehetőségekbe, a dolog rendkívül izgalmassá válik” – mondta a BBC-nek Juicsi Tokita, a japán vállalat anyagkutató laboratóriumának tudósa.

Kétségtelen tény, hogy a hulladékpapírból elektromos energiát előállítani képes minigenerátor ötlete izgalmas. Hasonlót vizionáltak a Vissza a jövőbe című klasszikus sci-fi alkotói is: a filmben az időutazáshoz szükséges gigawattnyi energiát egy szeméttel etethető reaktor állítja elő a csodaautó számára.

A Sony azonban ettől a teljesítménytől egyelőre messze van. A jelenlegi prototípusok egy apró ventilátort és egy kis mp3-lejátszót képesek rövid ideig árammal táplálni.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények