A Nap koronakidobódásait rögzítette a Solar Orbiter

Az űrszonda elkészítette első felvételeit a Nap koronakidobódásairól – tette közzé hétfőn honlapján az Európai Űrügynökség (ESA).

A kitöréseket (coronal mass ejection – CME) még február végén rögzítette az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az ESA 2020. február 10-én felbocsátott napszondája, melyet az ESA Darmstadtban lévő Európai Repülésirányító Központjából (Esoc) vezérelnek.

Egy évvel később, 2021. február 10-én az űreszköz a Föld és a Nap távolságának feléhez ért, a kutatóknak ekkor nyílt lehetőségük arra, hogy megfigyeléseket végezzenek, ellenőrizzék a műszerbeállításokat, hogy a misszió novemberben kezdődő tudományos fázisára a lehető legjobban előkészüljenek.


[+]

Ekkor a pálya Naphoz közeli pontján a Solar Orbiter a Földről nézve „a Nap mögött” volt, ami megnehezítette az adatközvetítést, ezért tartott ilyen hosszú ideig az adatok letöltése, elemzésüket még mindig végzik.

A Solar Orbiter távérzékelő eszközei közül három rögzített két koronakidobódást.

A Nap részecskekidobódásai befolyásolhatják az úgynevezett űridőjárást, a légkörrel rendelkező bolygókon északi fény jelenhet meg, egyes technológiai eszközöket is megzavarhatnak.

A Solar Orbiter mintegy 1,5 milliárd eurós (527 milliárd forint) missziója során új ismereteket gyűjt a Napról. Műszereivel megvizsgálja az égitest eddig kevésbé ismert régióit, például sarkvidékeit is. A Nap közelében repülve a hatalmas hőtől egy titán hőpajzs védi.

Előzmények