Sokan akarnak korrupt tisztviselőket gyilkolni

Hirdetés

Ha már a valóságban nem tudják kordában tartani a korrupciót, kínai politikusok egy olyan online játékkal segítenek a nép igazságérzetének helyrebillentésében, amely legalább a virtuális világban lehetőséget ad a megkenhető hivatalnokok megbüntetésére. A Csecsiang (Zhejiang) tartományban lévő Ningpo (Ningbo) város nevelési bizottsága által kiadott Megvesztegethetetlen harcos-ban konkrétan le kell lőni a megvásárolható tisztviselőket, kivédve azok csatlósainak és bikinis háremének támadásait. Az illetékesek szerint a játék hatékony eszköz lehet a korrupcióellenes harcban.

Sokan kételkednek abban, hogy ez így lenne, az viszont kétségtelen, hogy a játék rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert: néhány héttel az elindítása után a szerverek túlterheltsége miatt le kellett állítani. Amint az AP híradásából kiderül: eredetileg 600 játékos egyidejű kiszolgálására tervezték a rendszert, de már az első héten több mint tízezren játszottak vele – ezért most bővítik a szerverparkot.

A korrupció az 1980-as évek piaci reformjait követően kezdett kezelhetetlenné válni az országban – emlékeztet a Reuters tudósítója –, olyannyira, hogy a Kommunista Párt úgy látta, a hatalma is veszélyben forog, ha nem sikerül visszaszorítani. Azóta Peking számos eszközzel – nagyszabású tájékoztató kampányokkal vagy éppen a lebukott tisztviselőkre kiszabott halálos ítéletekkel – próbált javítani a helyzeten, propagandajáték kiadására azonban eddig még nem volt példa.

Azóta történt

Előzmények