Orosz állampolgárságot kapott Edward Snowden

De nem kell bevonulnia a hadseregbe.

A kormány honlapján jelent meg hétfőn az a rendelet, melyben Vlagyimir Putyin elnök 73 külföldinek adta meg az orosz állampolgárságot – köztük Edward Snowdennek is.

A jelenleg 39 éves Snowden korábban a CIA, illetve az NSA alkalmazottja volt, és azzal szerzett magának világhírt, hogy nemzetközi újságírói támogatással 2013-ban nagy mennyiségű dokumentumot hozott nyilvánosságra. Ezek az iratok arról adtak képet, hogy a legfontosabb amerikai nemzetbiztonsági szolgálat, az NSA számtalan esetben végzett illegális – nagyon gyakran az amerikai törvényeket is megszegő – megfigyeléseket, lehallgatásokat stb. szerte a világon.

A globális botránysorozat kirobbanása idején Snowden már a szivárogtatás megkezdése előtt először Hongkongba utazott, majd – mivel felmerült a lehetséges kiadatás – Oroszországban kért és kapott menedéket. Az azóta is ott élő szivárogtató kiadatását az ellene vádat emelő USA kormánya többször is kérte, és bár felmerült elvi szinten, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén Snowden hazatérne, ezt a kérést nem teljesítették. 2020-ban kapott állandó tartózkodási engedélyt, és akkor közölte, hogy kérvényezi az orosz állampolgárságot – de közben az amerikai állampolgárságáról sem mondott le.

Időközben az orosz állampolgárságot hamarosan szintén megkérő amerikai feleségétől 2020-ban született egy fia, aki már alapból megkapta az orosz állampolgárságot.

Az Interfax orosz hírügynökség kérdésére Snowden ügyvédje, Anatolij Kucserna elmondta, hogy az orosz törvények értelmében rá nem vonatkoznak a részleges mozgósítás szabályai, így nem kell bevonulnia a hadseregbe. Kucserna hozzátette, hogy Snowden hálás Oroszországnak a támogatásért, és örül új állampolgárságának.

Előzmények