Hirdetés

Új kiberfegyvert fejleszt az NSA

Roppant informatív nagyinterjút és pályaleírást közölt ma a Wired Edward Snowdenről, a volt NSA-alvállalkozóról, aki hatalmas mennyiségű információt szivárogtatott ki a legfontosabb amerikai nemzetbiztonsági ügynökség tevékenységéről, legfőképpen a sok esetben illegálisan végzett globális megfigyelési projektekről. Az interjú egyik legérdekesebb része az, ahol Snowden egy jelenleg is zajló projektről, a Monstermindról beszél.

A Monstermind egy kibervédelmi rendszer lesz, mely metaadatokra építve folyamatosan szkenneli a webet, hogy rátaláljon az USA ellen irányuló kibertámadásokra utaló jelekre. Amennyiben észlel ilyet, automatikusan beavatkozik: igyekszik mérsékelni vagy leállítani, esetleg visszacsapni.

Azt nem tudni, milyen állapotban van a fejlesztés, de az NSA korábbi gátlástalan viselkedését tekintve máris felmerültek aggályok. Például az, hogy ha a támadók egy botnetet használnak fel, akkor egy automatikus megtorló válasz kárt okozhat azoknak a vétleneknek, akiknek a számítógépe fertőzés nyomán vált zombivá. Sőt, megtörténhet, hogy a támadás jellege miatt a válaszcsapás akár más, az akcióban egyébként nem érintett kormányok rendszereit is elérheti, ami egyértelműen diplomáciai konfliktusokhoz vezetne.

De az még fontosabb, hogy bár az egyre világosabb, hogy a kiberbűnözés és a kártékony kódok ellen valóban csak nemzetközi összefogással, az internetet egységnek tekintve lehet fellépni, ám ha az NSA fejleszt ilyen technológiát és szkenneli a netet, akkor ők döntenek arról, hogy mi számít malware-nek vagy támadásnak és mi nem – vagyis túlságosan nagy és alig ellenőrizhető hatalmat kapna az amerikai nemzetbiztonság.

Azóta történt

Előzmények

  • Edward Snowdennek követője akadt

    A legutóbb megjelent, a terrorelhárítás belső tevékenységét feltáró dokumentumok láthatóan nem a korábbi NSA-alvállalkozótól származnak. A hatóságok keresik a forrást.

  • Pulitzer-díjat kaptak Edward Snowden partnerlapjai

    A bíráló bizottság döntése szerint a nemzetközi kooperációban végrehajtott kiszivárogtatások jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy elfogadhatatlan állami beavatkozásokra derüljön fény.

  • A Wikileaks oldalának látogatóit is figyelte az NSA

    A most nyilvánosságra került dokumentumok világosan megmutatják, hogy a kontroll alól kikerülő, túl széles felhatalmazással rendelkező elhárítók már bármit megtehetnek.