Európának nem kell Edward Snowden

Az európaiaknak nincs szükségük Edward Snowdenre – mondta az Európai Bizottság (EB) digitális menetrendért felelős alelnöke, Neelie Kroes, amikor tegnap egy bonni konferencián – ahol a biztos egyébként beszédet tartott az európai kiberbiztonság jövőjéről – arról kérdezték, hogy befogadná-e az unió a jelenleg Oroszországban tartózkodó volt NSA-alvállalkozót, a kiszivárogtatásaival világbotrányt kiváltó informatikust.

Hirdetés

Kényelmetlen

Neelie Kroes visszautasításában arra helyezte a hangsúlyt, hogy az EU Snowden segítsége nélkül is megoldja a problémáit: „Éberek vagyunk, és birtokoljuk az alapvető információkat. Nem látom szükségét, hogy [Snowden] eljöjjön hozzánk, hogy segítsen gondjainkon. Épp eleget tudunk ahhoz, hogy megtegyük, amit meg kell tennünk.”

Az alelnököt a Snowdennel személyes kapcsolatban álló, vele interjút is készítő Jacob Appelbaum, az USA hatóságai által különösen utált neves biztonsági szakértő és emberi jogi aktivista kérdezte a biztonsági konferencián, és kérdésében utalt arra, hogy ha az EU menedéket nyújtana a szakembernek, akkor ő segíthetne feltárni azokat a megfigyelési folyamatokat, amelyeket illegálisan folytatott az amerikai-brit hírszerzőpáros (a National Security Agency – NSA, illetve a Government Communications Headquarters –  GCHQ). Az amerikai Appelbaum a menedéknyújtási kérést igen poétikusan indokolta: „Ide kell hozniuk, hogy megmentsék ennek a fiatalembernek az életét. Európa morális tekintélye kell hogy megóvja őt, az a tekintély, melyet az én hazám már elveszített.”

Snowden befogadását egyébként korábban egy zöld párti német politikus, Hans-Christian Ströbele is javasolta, de a szövetségi kormány elutasította a kérést.

Azóta történt

Előzmények