Amerikából Európába menekülhet az SK Innovation akkumulátorgyártása

Ha április 11-ig nem lép Joe Biden elnök, akkor az SK Innovation akár ki is vonulhat Amerikából, és Európába vagy Kínába költöztetheti az akkumulátorgyártást.

A dél-koreai SK Innovation arról adott ki tájékoztatót, hogy amennyiben Joe Biden amerikai elnök április 11-ig nem lép, akkor kénytelenek minden lehetőséget megfontolni, és ki is vonulhatnak Amerikából az akkumulátorgyártással.

A cég szakemberekkel egyeztet, hogyan vihetné véghez ezt a visszavonulást, az akkumulátorgyártást ebben az esetben Európába vagy Kínában költöztetnék, költséges folyamat részeként.

Az SK Innovation és az LG Chem korábban keveredett vitába, előbbit azzal vádolták, hogy hűtlenül kezelte az elektromos autók akkumulátortechnológiájához kapcsolódó üzleti titkokat. Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) az LG Chem javára döntött, és 10 éves korlátozott tiltást szabott ki az SK lítium-ionos akkumulátorainak Amerikába történő importálása kapcsán. A döntés azonban semmis, ha a két fél meg tud egyezni.

A többek között a Volkswagen, Ford, Hyundai számára is szállító SK Innovation elleni döntést Biden elnök még felülírhatja. Ha nem teszi, az SK szerint félbe kell szakítaniuk egy 2,6 milliárd dolláros akkumulátorgyár építésér Georgia államban. Az SK szerint ha az ITC döntése érvényben marad, az katasztrofális következményekkel jár majd az SK befektetésére nézve.

Frissítés: az ITC felmentette a vállalatot, az SK árfolyama a hír hatására jelentősen megugrott.

Előzmények