SES: két új, csúcstechnológiás műhold

A várhatóan 2024-ben pályára álló műholdak lehetővé teszik a SES főbb európai tévécsatornáinak közvetítését, valamint összekapcsolt szolgáltatások nyújtását Európa-szerte.

A SES bejelentette, hogy két geostacionárius (GEO) Ku-sávú műholdat rendelt a keleti 19,2 fokos elsődleges orbitális pozícióban található keringési pályájára.

Ezek célja, hogy fenntartsák a vállalat európai nézőinek nyújtott prémium szolgáltatásait, valamint új lehetőségeket biztosítson számára a régióban. Az ASTRA 1P és az ASTRA 1Q nevű két új műholdat, amelyek várhatóan 2024-ben indulhatnak útjukra, a Thales Alenia Space fogja megalkotni, a Thales (67%) és a Leonardo (33%) közös vállalkozásaként.

Az ASTRA 1P egy hagyományos, széles sugárzású műhold, amely a SES elsődleges televíziós szolgáltatásait támogatja és lehetővé teszi kereskedelmi és közszolgálati műsorszolgáltatóknak Németországban, Franciaországban és Spanyolországban. Az ASTRA 1Q, egy következő generációs digitális műhold, amely egyben szélessugárzású és nagy átbocsátóképességű, és az ASTRA 1P-hez hasonlóan támogatni tudja a közvetlen műholdas DTH (direct to home) szolgáltatást. Emellett a teljes mértékben rugalmas ASTRA 1Q pályája testre szabható és könnyedén áthelyezhető egy másik keringési pályára.

A SES keleti 19,2 fokos elsődleges orbitális pozíciójában található jelenlegi műholdjai igen nagy számú, összesen 118 millió háztartást, az összes európai tévés otthon 43%-át látják el. Az elsősorban Németországban, Franciaországban és Spanyolországban található televíziós háztartásokat ASTRA műholdak szolgálják ki.

A HD-tartalmat fogadó televíziós otthonok száma az elmúlt öt évben majdnem 30%-kal növekedett. A keleti 19,2 fokról több mint 1000 csatornát sugároznak, 440-et HD, 15-öt pedig UHD minőségben. A keleti 19,2 fokos műholdakról közvetített csatornák közül több száz FTA (Free-to-Air), vagyis bárki által, előfizetés nélkül elérhető szolgáltatás, amely minden műfajt lefed a szórakoztató műsoroktól a filmeken keresztül a sportműsorokig. Ezeken nézhetünk dokumentumfilmeket, kulturális műsorokat, gyerekműsorokat vagy vásárlási csatornákat, több nyelven: németül, angolul, franciául vagy például spanyolul.

„Keleti 19,2 fokos elsődleges televíziós pozíciónk az egyik legértékesebb tulajdonunk, ami az elmúlt 30 évben kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy a neves európai műsorszolgáltatók megnövelhessék általa tévés közönségüket. Ez a két műhold rendelkezni fog a kellő rugalmassággal, megbízhatósággal és redundanciával, amelyre nézőinknek szüksége van, emellett segítségével még a 2040-es években is prémium szolgáltatásokat fogunk tudni nyújtani” – nyilatkozta Steve Collar, a SES vezérigazgatója. „Mindemellett a fejlett műholdas technológiának köszönhetően jövőbiztossá tesszük befektetésünket és nagy fokú rugalmasságot fecskendezünk az ASTRA 1Q-ba annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk az általunk kiszolgált összes piac változó igényét.”

Azóta történt

Előzmények