Segítsd a cenzúrázottakat!


A Torontói Egyetem interdiszciplináris kutatóintézete, a Citizen Lab december elsején teszi hozzáférhetővé Psiphon elnevezésű szoftverét, mely azon országok internetezőinek kíván segítséget nyújtani, ahol a kormányzati cenzúra korlátozza a világháló szabad használatát. „Egy felhasználóbarát szoftvert készítettünk, mind a telepítése, mind a használata igen könnyű” – nyilatkozta Ronald Deibert, a Citizen Lab igazgatója.

Ha valaki egy olyan országban, ahol nincs cenzúra, feltelepíti a gépére ezt a programot, akkor a kanadai operátorok segítségével egy cenzúrázott országban élő netező az ő gépét használhatja az ellenőrizetlen szörfölésre. „A kapcsolat titkosított, senki nem tudja »lehallgatni«. A cenzúrázott ország hatóságai nem tudják megállapítani, hogy a netező mely oldalakat látogatta meg” – magyarázta az igazgató. A fejlesztők bíznak abban, hogy világszerte sok ezer ember segíti majd törekvéseiket.


A Psiphont az OpenNet Initiative projekt keretében dolgozták ki, mely az internetes cenzúra vizsgálatát és az ellen való harcot vállalta fel. A projektet a Torontói Egyetem mellett a Harvard, illetve az angliai Cambridge és Oxford egyetemei is támogatják.

„A Psiphon célja, hogy segítse az információtól elzárt embereket, s így megvalósítsa az internet kezdeti törekvését, mely szerint a világháló a szabad véleménynyilvánítás és a szabad információáramlás fóruma.”

Azóta történt

Előzmények