Aaron Schwartz utolsó ajándéka

Hirdetés

A tragikus sorsú, fiatalon öngyilkosságot elkövető biztonsági szakember, Aaron Schwartz élete utolsó hónapjaiban a korábban fekete kalapos hackerként tevékenykedő, ma a Wired hírszerkesztőjeként dolgozó Kevin Poulsennel közösen dolgozott egy olyan platform kialakításán, mellyel az újságírók és kiszivárogtatók anonim módon tudnak üzeneteket és dokumentumokat küldeni és fogadni. A nyílt forrású Python platformot DeadDropnak nevezték el, és bár közel álltak a befejezéséhez, Schwartz halála megakadályozta a munka lezárását.

A félbehagyott fejlesztést Poulsen befejezte, majd hat hónapja nyilvánossá is tették. Ezek után a szabad sajtó védelmében munkálkodó Freedom of the Press Foundation vette szárnyai alá, akik tegnap bejelentették, hogy a projekt eredményét új néven (SecureDrop) elérhetővé tették az újságírók számára, akiknek a telepítés közben és után folyamatos technikai támogatást is nyújtanak. Vannak már, akik használják, elsőként a The New Yorker implementálta májusban, amikor elindították a Strongbox nevű szolgáltatást.

A megjelenés óta eltelt időben az alkalmazást széles körű biztonsági auditnak vetették alá a Washingtoni Egyetemen, ahol megbízhatóságát olyan világhírű szakemberek tesztelték, mint Bruce Schneier és Jacob Appelbaum. A gondozást átvevő alapítvány egy neves szakértőt, a The New Yorkernél ezt a munkát már elvégző James Dolant kérte meg, hogy biztosítsa a technikai és telepítési támogatást.

Előzmények