A francia elnök Napóleont játszva lép fel a fájlcsere ellen

Tegnapelőtt Nicolas Sarkozy francia elnök a közvélemény és a képviselők hatalmas meglepetésére történelmet csinált: 150 év után először intézett törvényhozással kapcsolatos elnöki beszédet a parlament tagjaihoz (ilyet utoljára III. Napóleon követett el 1848-ban).

Hirdetés

A 45 perces szónoklat egyik hangsúlyos eleme volt, hogy hiába dobta vissza az illegális fájlcserélők szigorú büntetéséről szóló, mind az alsó-, mind a felsőház által elfogadott törvénytervezetet az alkotmánybíróság, ő ezt mindenképp érvényre fogja juttatni.

A köztársasági elnök hosszan taglalta a muszlim nők ruhaviseletét, majd áttért a „három dobásod van” törvényre. Sarkozy ez ügyben tántoríthatatlannak mutatkozott: „Ugyan hogyan lehetnének olyan területek társadalmunkban, ahol nem érvényesek a törvények? Ugyan hogyan lehetne megkövetelni, hogy a gazdaságot szabályozzuk, ám az internetet nem? Ugyan hogyan lehetne az elfogadható, hogy a szabályok mindenkire érvényesek, ám az interneten ezeket nem kötelező betartani?”

Majd hozzátette, hogy az HADOPI néven ismert szabályozás nem csak a művészeket védi, több annál: „Védem ez által a szabad társadalomról vallott elképzelésemet, ahol mindenki szabadsága a mások jogainak tiszteletben tartásán alapul. S védem ezzel a kultúra jövőjét is. Az alkotás jövőjét. Ennek érdekében a végsőkig elmegyek.”

Azóta történt

  • Sarkozy nem adja fel: módosították a kalóztörvényt

    Az Hadopi 2 leginkább abban különbözik elődjétől, hogy a bíróságnak engedi át a lekapcsolás jogát.

  • Elindult a halal kereső

    Az imhalal.com szűri a keresőszavakat és a találatokat: az ötletgazdák szándéka szerint csak az iszlámmal összeegyeztethető tartalmakat jelenít meg.

  • Pokolba a fotosoppolással!

    Francia képviselők arra köteleznék a fotókat közlő médiumokat, hogy jelezzék, ha digitálisan átalakították az ábrázolt személy külsejét.

Előzmények