SAP: újabb látványos létszámbővítés

Már egy ideje érzékelhető, hogy a világ két legnagyobb üzleti alkalmazásokat fejlesztő vállalkozása kíméletlen piaci harcot folytat egymással, mind a piacvezető SAP, mind az Oracle arra törekszik, hogy legfőbb konkurense rovására erősítse pozícióit. Ezt a céljukat eddig leginkább a kisebb piaci szereplők felvásárlásával, azok ügyfeleinek megszerzésével próbálták elérni, de most már inkább a saját fejlesztési potenciáljuk erősítése felé csoportosítják erőforrásaikat.

Hirdetés

Az igyekezet mindenesetre indokolt, mert az SAP és a második Oracle mögött a vállalati szoftverek piacán nagy lendülettel érkezik egy harmadik főszereplő, az eddig más üzleti területeken sikeres Microsoft, és több ázsiai fejlesztőcég is bekopog erre a tekintélyes bevételeket kínáló piacra.

Mozgásban a piac - felpörög a listavezető

A Handelsblatt német gazdasági lap online kiadványa tudni véli, hogy az SAP az idei évre tervezett – már önmagában is gigantikus – 3000-es létszámbővítési tervét további 1000 fővel megtoldotta, ami elsősorban a vállalat walldorfi központját fogja érinteni. Az év első három hónapjában már közel ezer új munkavállalóval bővült a létszám. Henning Kagermann SAP-vezér érdemben nem kommentálta a német lap értesülését, mindössze annyit jegyzett meg, hogy az előzetes tervek nem „kőbe vésett számok”. Ez a lépés annál is inkább érthető, mivel a konszern az első negyedévben 254 millió euró nettó nyereséget könyvelt el, ami 11 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Alakulóban a tizedik, a magyar k+f központ

A nagymértékű bővülés részben érinti a kialakítás fázisában lévő magyarországi fejlesztési központot is. A vállalati szoftverek fejlesztésében piacvezető német multi idén február végén jelentette be hivatalosan a magyarországi SAP Labs Hungary létrehozását. Július elsején a Graphisoft Parkban ötven munkavállalóval elkezdték a világszinten immáron tizedik kutató-fejlesztő központjuk kialakítását. Itt idén száz, jövőre pedig már háromszáz, elsősorban szoftverfejlesztő munkatársat foglalkoztatnak majd. A magyar részleg az ellátáslánc-kezelő (SCM) alkalmazások fejlesztéséért lesz felelős, munkáját Albrecht Diener, az SAP alelnöke és Supply Chain Development szervezetének vezetője fogja irányítani, míg a központ ügyvezető igazgatóját is megnevezték Laure Le Bars személyében.

Az SAP-nak csak Európában ötezer, világszerte közel tízezer munkatársa foglalkozik fejlesztő tevékenységgel. A walldorfin és a budapestin kívül a következő k+f központok jelentik a társaság fejlesztési bázisait: Palo Alto (USA, Kalifornia), Bangalore (India), Tokió (Japán), Sophia Antipolis (Franciaország), Szófia (Bulgária), Montreal (Kanada), Tel-Aviv (Izrael) és Sanghaj (Kína). 

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP

Azóta történt

Előzmények