Kizöldíti adatközpontjait az SAP

A vállalat közleménye szerint a megújuló energiával működő adatközpontokkal az SAP csökkenteni kívánja a CO2 kibocsátását, mely növekedett az által is, hogy egyre több vállalat veszi igénybe a felhős megoldásait. Az adatközpontok energiafelhasználása 173 gigawatt óra volt tavaly – ez 45 ezer magyar család éves áramfogyasztásával egyezik meg.

Hirdetés

„A felhő felé mozduló üzleti modellünk természetes következménye, hogy elkötelezzük magunkat a megújuló energiával működtetett adatközpontok felé” – kommentálta a bejelentést Peter Graf, az SAP fenntarthatósági vezetője.

A vállalat egyúttal megerősítette korábbi célját, hogy 2020-ra a 2000-es évek kibocsátására fogja mérsékelni CO2 emisszióját. Ennek érdekében több kezdeményezést is elindított, és ezek közé tartozik például elektromos autók vásárlása, környezettudatos minőségirányítási rendszer bevezetése (az SAP irodák közül elsőként szerezte meg a budapesti az EMS ISO 14001 certifikációt), telekocsizást segítő alkalmazás kifejlesztése.

A szoftvercég integrált éves jelentése kiemeli, hogy mivel ügyfelei rendszereit is a saját adatközpontjaiból hosztolja, e vállalatoknál nem jelentkezik az az energiafogyasztás, mely az SAP rendszerek üzemeltetése során korábban náluk merült fel. Egyúttal azt is közölték, hogy a vállalat dolgozóinak 89%-a ért egyet azzal, hogy az SAP stratégiai prioritásként tekint a fenntarthatóságra.

Azóta történt

  • Elektromos autóba ülteti dolgozóit az SAP

    Minden ötödik cégautóra jogosult elektromos autót fog vezetni az SAP szoftvergyártónál. A vállalati flotta átállását 2020-ra tervezi a cég, mely 5000 e-autó beszerzését jelenti addigra világszerte. Jelenleg 170 ilyen járművet hajtanak a szoftvercég dolgozói.

  • De szóba se jöhet Skandinávia

    A világ egyik vezető szoftvercége, az európai bázisú SAP úgy látja, a terjeszkedés következő üteme a fejlesztésekből mindeddig jobbára kimaradó kontinensen valósítható meg.

  • Üzleti analitikában nem áll jól Közép-Európa

    Habár a cégek úgy látják, hogy a vásárlók miatt fontos a gyors adatfeldolgozás, az ehhez szükséges technológia alkalmazása igen lassan terjed.

Előzmények