A Samsung a tárgyak internetére koncentrál

A Samsung Electronics elnök-vezérigazgatója, BK Yoon nyílt megoldások alkalmazására és iparágakon átívelő együttműködésre szólította fel a cégeket a tárgyak internetében (Internet of Things – IoT) rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai szakkiállításán, a Consumer Electronics Show-n (CES) tartott nyitóelőadásában.

„A tárgyak internetében megvan az a potenciál, hogy alapjaiban átalakítsa társadalmunkat, gazdaságunkat és mindennapi életünket. A mi feladatunk az, hogy valóra váltsuk ezt az ígéretet” – mondta Yoon, aki azt is kiemelte, hogy az „IoT-megoldásoknak az emberekre kell koncentrálnia, mivel a tárgyak internete a valóságban nem a tárgyakról, hanem az azokat használó emberekről szól, hiszen minden ember a saját technológiai univerzumának a középpontja.”

A vezérigazgató bejelentette a Samsung IoT-vel kapcsolatos terveit is: 2017-re az összes Samsung-televízió, öt éven belül pedig az összes Samsung-készülék IoT-kompatibilis lesz, tovább gyorsítva ezzel a technológia elterjedését.

Fő fejlesztési tendenciák a cégnél:

Fejlődő IoT eszközök és komponensek

A Samsung jelenleg egy olyan szenzort fejleszt, amely a létező legapróbb mozdulatokat is érzékelni tudja. Emellett a vállalat számos chipen is dolgozik, például az ePOP-on (embedded Package On Package), illetve az ún. bio-processzoron, amelyek kellően kis méretűek és energiatakarékosak ahhoz, hogy számtalan viselhető kütyübe és mobileszközbe beépíthetők legyenek.

Egy nyílt ökoszisztéma megszületése

A nyíltság fog életet vinni a tárgyak internetébe: „Ahhoz, hogy a tárgyak internete sikeres legyen, nyíltnak kell lennie – mondta Alex Hawkinson, a SmartThings vezérigazgatója. – Bármilyen platformról származó bármilyen eszköznek képesnek kell lennie arra, hogy összekapcsolódjon és kommunikáljon más hasonló eszközökkel. Azon dolgozunk, hogy ez megvalósuljon, így a felhasználók szabadon választhassanak az elérhető alternatívák közül. A SmartThings ökoszisztéma jelenleg minden más platformnál több eszközzel kompatibilis.”

A fejlesztői közösség támogatása

A vállalat 2015-ben több mint 100 millió dollárt kíván fordítani ún. akcelerátor programok és nemzetközi fejlesztői események formájában a fejlesztői közösség támogatására.

Iparágak közötti együttműködés

A Samsung hisz abban, hogy az IoT hatása messze felülmúlja a szórakoztató elektronikai iparágét – jelentette ki a vezérigazgató. Ennek oka az, hogy a tárgyak internete a mindennapi élet jóval több területére van hatással, így számos iparágat forradalmasíthat. Ahhoz, hogy az IoT-t sikerre vegyék, a különböző ágazatokban működő vállalatoknak együtt kell működniük a szükséges infrastruktúra és a fogyasztói igényeknek megfelelő személyre szabott IoT szolgáltatások kifejlesztésében – fogalmazott a cégvezető: „Tisztában vagyok azzal, hogy egyetlen nagyvállalat és egyetlen iparág sem képes önmagában kiaknázni a tárgyak internetében rejlő minden előnyt és ígéretet. Ahhoz, hogy létrehozhassuk az IoT-univerzumot, minden iparágnak meg kell látnia az ebben rejlő lehetőségeket. Csak akkor tudunk javítani az emberek életén, ha közösen dolgozunk ezen a célon!”

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Az LG az IoT fontosságáról beszélt az idei év első sajtótájékoztatóján

    A 2015-ös CES egyik első sajtóeseményét az LG tartotta, rögtön az IoT-vel kezdtek.

  • A Samsung a pécsi oktatásba fektet be

    A dél-koreai vállalat és a helyi egyetem megállapodása közvetlen hasznot is hoz mindkét félnek, de ha a Samsung valóban fejlesztési centrumot visz Baranyába, az hatalmas lépés lenne a leszakadó régió számára.

  • Csökkentené fogyasztói elektronika függőségét a Samsung

    A dél-koreai vállalat bevételének több mint háromnegyede származik fogyasztói elektronikai cikkek értékesítéséből, ezért a Samsung a jövőben megpróbál más területeken is erősíteni.