Ömlik a pénz a Samsunghoz

Egy nappal az után, hogy a Fitch hitelminősítő a hajdani nagy versenytárs, a Nokia részvényeit bóvli kategóriába sorolta, a dél-koreai Samsung közzétette a legutóbbi üzleti negyedév statisztikáit, és ebből az derül ki, hogy soha nem ment még ilyen jól a cégnek.

Hirdetés

Habár a Samsung félvezetőgyártó és televíziós üzletága elég langyosan teljesít, okostelefonjaik népszerűsége olyan mértékű, hogy a cég rekordnyereséget ért el a március végén zárult első negyedévben. A beszámoló szerint a profit az előző év hasonló időszakához képest 82 százalékkal nőtt, így elérte az 5,05 billió vont (4,46 milliárd dollárt). Ugyancsak rekordot döntött az üzemi eredmény is, ez az érték még sosem volt 5,85 billió von (5,15 milliárd dollár), a 45,3 billió vonos (40 milliárd dollár) árbevétel 22 százalékkal volt magasabb, mint 2011-ben. Az üzemi eredmény több mint 70 százaléka a mobilüzletágból származik (4,27 billió von).

A cég szerint a kiemelkedő eredmény egyrészt a fejlődő országok (Kínát is ideértve) piacain tapasztalható eladás-növekedésnek, illetve a Galaxy Note, valamint a Galaxy S sikerének köszönhető. Egy februári közlés szerint a Samsung 2011-ben 330 millió mobilkészüléket adott el, közülük 97 millió okostelefont, idén arra számítanak, hogy az eladott 380 millió készülékből 200 millió lesz okostelefon. Összehasonlításképp: a jelenlegi nagy versenytárs, az Apple az idei év első három hónapjában 35 millió iPhone-t adott el, a Samsung becsült számai ugyanebben az időszakban 90 millió készülék, 44 millió okostelefon – tavaly a Samsung a piaci torta 20 százalékával rendelkezett, míg az Apple 19 százalékos részesedést birtokolt, a high-end telefonok piacának 90 százalékát e két cég fedi le.

A két konkurens cég egyébként kemény szabadalmi harcot vív egymás ellen, ám ez nem akadálya annak, hogy az Apple számára a Samsung szállítsa a memóriachipeket és a kijelzőket.

Azóta történt

Előzmények