Megint vesztett a közös jogkezelő

Az agresszív fellépéséről ismert belga jogkezelő, a SABAM pert indított az ugyancsak belga Netlog közösségi oldal ellen azzal a váddal, hogy a működésük sérti a szerzői jogokat. A szervezet azt szerette volna elérni, hogy az oldal vezessen be egy tartalomszűrő rendszert, amely képes megakadályozni, hogy a felhasználók szerzői jogokat sértő üzeneteket, hivatkozásokat osszanak meg egymással. Az Európai Bíróság azonban a múlt héten elutasította a vádakat többek között arra hivatkozva, hogy a felhasználók közösségi életébe történő beavatkozás sértené a szabadságjogokat.

Hirdetés

A SABAM egy belga bíróságon indította el az ügyet, és napi ezer eurós bírság kiszabását kérte a Netlogra mindaddig, amíg az nem rendelkezik egy olyan rendszerrel, amely kiszűri a jogvédő által képviselt jogtulajdonosok munkáinak megosztását. A Netlog álláspontja szerint az, hogy a SABAM egy felhasználók tartalmait szűrő és ellenőrző megoldást követel, ellentétes az EU e-kereskedelmi irányelvével. A belga bíróság az ügyben az Európai Bírósághoz fordult útmutatásért.

A luxemburgi bírák elutasították a SABAM követeléseit, mert véleményük szerint egy, az összes felhasználóval szemben alkalmazott folyamatosan működő szűrőrendszer telepítése, melynek megvalósítása technikailag rendkívül komplex és költségei kizárólag a szolgáltatót terhelik, aránytalan terheket róna az oldal üzemeltetőire, és sértené az információcsere szabadságát.

Nem ez az első eset, hogy a SABAM támadását elhárította az Európai Bíróság. A jogvédő cég legutóbb az internetszolgáltatókat próbálta fájlcsere szűrésére kényszeríteni, sikertelenül.

Előzmények