Vádalkuval végződött a román szoftverkereskedő ügye

Sorin Mîndruţescu beismerő vallomást tett, így viszonylag enyhe büntetéssel megúszta.

A foter.ro a román korrupcióellenes hatóság (DNA) keddi közleménye alapján számolt be egy több éve húzódó ügy lezárásáról.

Sorin Mîndruţescu sokáig az Oracle romániai leányvállalatát vezette, és így természetesen bizalmas és szoros kapcsolatokat ápolt a potenciális vevőknek számító állami intézmények irányítóival is.

Lebukásához valószínűleg egy belső konfliktus vezethetett, ugyanis a DNA nyomozása során hét nagy IT-vállalat vezetője is a kárára tett vallomást, és ezekből kiderült, hogy Mîndruţescu az állami közbeszerzési kiírásokon, személyesen vagy közvetítőkön keresztül kenőpénzt kért az Oracle Románia által forgalmazott termékekért, elsősorban Oracle-licencekért. A vizsgálat kiderítette, hogy 2013 és 2019 között összesen mintegy 569 ezer euró (több mint 210 millió forint) kenőpénzt zsarolt ki azért, hogy kedvező konstrukciókat biztosítson az IT-cégeknek.

A hivatalos közlemény szerint Mîndruţescu hét esetet ismert el, így a bíróság két és fél év felfüggesztett börtönbüntetést és 120 nap közmunkát szabott ki rá, ugyanakkor lefoglaltak tőle 2 812 892 lejt, azaz nagyjából 200 millió forintot.

Azóta történt

Előzmények