Kameruni kiberbűnözők Romániában

A meglehetősen primitív módon végrehajtott csalássorozat globális volt, és kihasználták a román cégek adottságait.

Egy olyan bűnbanda lebukásáról számolt be a foter.ro magyar nyelvű hírportál, akik évek óta ügyködtek Románia területén, a DIICOT most felszámolta a bűnbandát.

Mint írják, huszonhat személyt hallgattak ki eddig a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) ügyészei Bukarestben egy kiterjedt internetes csalássorozat leleplezésének részeként.

A bűnbanda kameruniakból állt, akik 2017 óta ügyködtek Romániában, ez idő alatt pedig több mint egymillió dollárt csaltak ki amerikai, brit, szerb, török és tajvani cégek tucatjaitól.

Az átverés úgy működött, hogy a társaság tagjai hamis weboldalakat hoztak létre, majd az itt szereplő – nem létező – árukat (faanyagot, gabonát, alumíniumot vagy maszkokat) e-mailes ajánlatokban felkínálták különböző cégeknek megvásárlásra. Több ilyen cég horogra akadt és visszajelzett, sőt a vételárat előre át is utalta a bűnözők bankszámlájára. Ezután az eladóknak természetesen nyomuk veszett és többé nem lehetett velük kapcsolatba lépni.

A csalók az interneten nem jelenlevő, így kevésbé leellenőrizhető romániai cégek adatait használták fel, például egy bákói kereskedelmi társaságét, amelynek a vezetőjét egy napon keresni kezdte több átvert társaság, hogy mikor küldi már az árut, amit tőle vásároltak.

A kameruniak romániai bankautomatákból vették ki a befolyt pénzeket a bankszámlákról, amelyeket hamis francia papírokkal nyitottak. Még egy fiktív szállítmányozási céget is létrehoztak, amelynek nevében hamis csomagszámokat, szállítási útvonalakat és ütemterveket is küldtek áldozataiknak.

Azóta történt

Előzmények